Zdrávi došli! Ze skleněného „panáku“ s tímto nápisem a zeleným poutníkem si budou moci připít účastníci letošního již 47. ročníku turistického pochodu Konické štrapáce a 26. ročníku cyklojízdy Na kole okolo Konice. Start letošního ročníku významně poznamenal setrvalý ranní déšť.

V prostoru startu a cíle v restauraci Litovel klasik ve Sportovní ulici se v sobotu 22. června nakonec vystřídalo celkem 142 pěších a 27 cyklistů.

Štrapáce jsou synonymem pro námahu, trmácení či trampoty. Konické štrapáce však znamenají především radost z přirozeného pohybu v krásné přírodě a objevování zajímavých míst. Přesvědčit se o tom mohli všichni, kteří dorazili do Konice na tradiční turistickou akci. Nechyběli ani cyklisté, kteří se vydali „Na kole okolo Konice”. Letos jich však bylo méně, než pořadatelé doufali, celkem se sešlo 169 účastníků. „Je to zhruba polovina toho, co loni. Start jsme měli původně plánovaný od půl sedmé do půl desáté. Prakticky po celou tuto dobu tady vydatně pršelo. Teprve pak se vyčasilo a lidé si libovali, že po cestě nasbírali spoustu hub,“ bral to sportovně hlavní organizátor Stanislav Dostál z přerovského Klubu českých turistů, který akci ve spolupráci s konickými nadšenci už sedmadvacátým rokem pořádá.

Kdo nakonec dorazil, určitě nelitoval. Připraveno bylo 6 pěších tras dlouhých 3, 6, 10, 20, 35 a 50 km a 5 cyklotras dlouhých 20, 40, 60, 90 a 120 km. V Konici přitom každé tři roky trasy mění, právě pro letošek byly připraveny jejich zbrusu nové varianty. „Lidé se k nám vrací a určitě by je nebavilo chodit deset let stále po stejných místech,“ vysvětlil Dostál.

Na královskou padesátikilometrovou pěší trasu se vydali dva lidé. „Na nejdelší cyklistickou trasu vedoucí na hrad Svojanov pak tři odvážní,“ prozradil Stanislav Dostál, který poděkoval zejména sedmnáctičlennému organizačnímu týmu. „Určitě bychom se neobešli také bez podpory kraje, města Konice a našich sponzorů, díky nimž se nám podařilo získat zhruba čtyři sta cen, které si lidé v cíli mohli vylosovat. Kromě nich si domů odnášeli také pamětní list a oblíbeného skleněného panáka. Letos byl zelený, příští rok by měl být červený,“ dodal Dostál, který svým zápalem inspiroval i ostatní. „Před osmi lety jsme si i díky podpoře pana Dostála v Medlově založili asi nejmladší oddíl Klubu českých turistů v republice. Mimo jiné v březnu pořádáme Josefovský pochod, na nějž letos dorazilo více jak patnáct set lidí,“ prozradil Hynek Urban z Medlova, který s celou partou do Konice dorazil již podesáté.

Příští rok by se milovníci pohybu na čerstvém vzduchu měli v Konici sejít opět. „To už mi bude osmdesát. Ale pokud bude zdraví aspoň trochu sloužit, tak se do toho pustíme zase,“ uzavřel Stanislav Dostál.