Je jí 105 let, roste na návsi před kulturním domem a je z rodu velkolistých. Je symbolem houževnatosti předků, kteří se po válce do zpustošené vesničky vrátili, přestože z jejich domovů zbyly ruiny. Ale kořeny měli tak hluboko, že nemohli jinak. Jsou symbolem těch, kteří se už vrátit nemohli.

Ale nikdy na Bousín nezapomněli a rádi se do něj vrací. To je příběh stromu z malé vesničky na Drahanské vrchovině, který zaujal porotu ankety Strom roku 2024. Nejen díky němu je lípa ve finálové desítce ankety.

Lípa svobody roste v Bousíně, který i s přidruženou obcí Repechy má jen 135 stálých obyvatel. V době druhé světové války patřil Bousín ke 33 obcím Drahanska určeným Němci k zániku, proto byli všichni obyvatelé ze svých domovů vystěhováni. Přesto dnes vesnice žije dál a pořád se v ní něco děje. Před časem do ní zavítala komise ze soutěže Vesnice roku Olomouckého kraje, nyní další z celostátní ankety Strom roku 2024. „Lípu jsme nominovali také jako symbolické vyjádření úcty a poděkování všem dosud neviditelným hrdinům, kteří s laskavostí a skromností pomohli našim předkům zvládnout trauma po evakuaci, ze ztráty domova. Také díky nim Bousín i ostatní vystěhované vesnice Drahanska žijí dál, protože se do nich měl po válce kdo vrátit,“ vysvětluje místostarostka obce Dana Minxová.

Podle jejích slov je na pováženou, že téměř 80 let po ukončení 2. světové války jsou lípy v celém regionu jednou z mála připomínek dramatických příběhů 16 500 lidí, kteří byli Němci násilně vystěhováni. „To bychom rádi změnili. Nejen touto nominací, ale třeba i aktivitami v následujícím roce, které vyvrcholí právě pod lipami. Nominace Lípy svobody je příležitostí, jak příští rok připomenout 80. výročí od návratu našich vystěhovaných předků zpět do domovů. Věříme, že ‚ptáčata bez hnízda‘, jak se označila jedna z pamětnic, si takovou vzpomínku zaslouží i po tolika letech,“ dodává Minxová. 

Místní by rádi, aby se příští rok pod lipami sešli poslední žijící pamětníci válečného vystěhování a třeba i jejich potomci. A další sousedé ze všech 33 vystěhovaných vesnic, také však přesídlenci, kteří našli svoje domovy v místech po odsunutých Němcích. Aby jim naslouchali a aby se snad i trochu poučili o tom, jak křehká může svoboda být.

Porotci kromě stromů finalistů vybírají i stromy, kterým udělí čestný titul Strom hrdina. Jedná se o symbolické ocenění stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je kácení, vandalismus či jiná lidská činnost. Od 22. července až do 6. října 2024 se rozhoduje o vítězi ve veřejném hlasování. Vyhlášení výsledků se bude konat 22. října 2024 v prostorách Hvězdárny a planetária v Brně. Vítězný Strom roku získá arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. Stromy na druhém a třetím místě obdrží ošetření kořenovou injektáží od společnosti Groown.