Rodině Zdeňky Loučkové vládla 14 let fenka knírače. Když odešla do psího nebe, stála rodina před dilematem, jakého psa si pořídí. Kníračí miminka totiž zrovna nebyla k mání. Vybírala dlouho, až padla volba na kernteriéra, stejně bezúdržbového stran srsti a milujícího děti, jako byla jeho předchůdkyně. Nízkonohou fenku s nádherným kukučem si Loučkovi nakonec přivezli z chovné stanice z Vacenovic u Kyjova. A nikdy nelitovali.

„Cindy máme šest let. Je to úžasná fena, která dělá čest svému plemeni. Miluje děti, naše i cizí, je nesmírně inteligentní a společenská. Zároveň je nekompromisní hlídač, nic jí neunikne,“ říká chovatelka a drbe ježatou hlavičku s jiskrnýma očima.

Kernteriéři pochází z ostrova Skye a jejich povaha i exteriér odpovídají tamnímu drsnému podnebí. Psík, který středně dlouhou, drsnou srstí připomíná divočáka, je i lovecky upotřebitelný. Prapůvodně byl totiž vyšlechtěn k norování lišek. To ale Cindy minulo, je psem čistě společenským, což si náležitě užívá. „Zrovna teď nevypadá podle standardu, nedávno se totiž stala maminkou. Trimovat ji necháme, až mrňousové odejdou do nových domovů. Kerni totiž nelínají. Barevně jsou od krémové přes pšeničnou až tmavě červenou a téměř černou. Nesmějí však být čistě černí nebo bílí. Když má například světlý pes v srsti tmavší čárky, tedy je žíhaný, bude kolem čtvrtého až pátého roku tmavý. Věkem žíhání přibývá, proužky narůstají a rozšiřují se. Trimováním však pes dostane barvu původní,“ vysvětluje Zdeňka Loučková.

Pro chovatelku je fenčin vrh šesti štěňat druhým a zároveň posledním. „Cindy má už šest roků, což si myslím, že je tak akorát. První potomci jsou po celé republice a dělají nám radost nejen svými výstavními úspěchy. Protože je to fena s velmi dobrým rodokmenem, vynikající povahou a skvělým exteriérem, byla by škoda její geny nepředat dál. Nebylo to snadné, sehnat vhodného krycího psa se mi nakonec povedlo až na Slovensku. Orso Rosso Jump to Podhay pochází z Itálie, a má italsko-ukrajinské předky. Je to tedy úplně nová krev v republice,“ dodává chovatelka.

Pokud máte zájem, můžete se do Mořic zajet podívat. Na nové pány tam čeká poslední pšeničná fenečka.