Asi ten obraz znáte. Červené paraplíčko v nesčetných kopiích zdobí nejeden byt. Originál zřejmě nejslavnějšího obrazu Josefa Mánesa přitom byl mnoho let považován za ztracený, uplynulou středu 26. června se díky spolupráci s pražskou Národní galerií vrátil tam, kde před 170 lety vznikl, tedy na zámek v Čechách pod Kosířem. Zde bude vystaven pouze do začátku září! 

 

Červené paraplíčko je v zámecké knihovně k vidění společně se svojí dobovou kopií a skicou Josefa Mánesa, na jejímž základě kdysi vzniklo. V minulosti se mu dostalo značného obdivu, už za první republiky se prodávaly pohlednice s jeho motivem, obraz se kromě toho dostal i na titulní stranu nejzásadnější monografie o Josefu Mánesovi. „Jedná se o jeden z nejkrásnějších Mánesových obrazů, přestože formátem patří k těm nejmenším. Jde o ukázku díla, které malíř nevytvářel na zakázku, ale jako soukromé vyznání. Je úzce propojeno se ženami, které mu byly blízké,“ vyjádřila se Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky moderního umění pražské Národní galerie. Znalkyně na obraze ocenila zejména bohatou paletu a virtuózní práci se štětcem, o díle se rovněž hovoří jako o jedné z prvních maleb s impresionistickými znaky vzniklé několik let předtím, než tento směr proslavili francouzští tvůrci. 

Dlouhá cesta domů

Malba zachycuje muže a ženu v dobovém oblečení, kteří se uprostřed parného letního odpoledne skrývají pod červeným slunečníkem. Světlo procházející skrz něj vytváří narudlý stín. Celý výjev se odehrává na okraji obilného pole uprostřed žírné Hané. Pozorné oko může v pozadí rozeznat siluetu baziliky na Svatém Kopečku u Olomouce. Mnohé při pohledu na obraz překvapí malý formát díla. „Mánes malby, které netvořil na zakázku, obvykle maloval takto malé. Byl to chudý umělec, který měl hluboko do kapsy a neměl dostatek peněz ani na nákup materiálu,“ vysvětlil kastelán zámku Martin Váňa s tím, že cesta slavného obrazu na zámek nebyla vůbec jednoduchá. „Po roce 1948 zůstalo dílo skryto v soukromé sbírce, neboť se majitelé obávali jeho zabavení komunistickým režimem, a na veřejnosti se objevilo opět až v roce 2007, kdy bylo dlouhodobě zapůjčeno do Národní galerie od soukromého majitele. Mám skutečnou radost, že se nám jej na letní sezónu podařilo díky dlouhodobé spolupráci s Národní galerií zapůjčit,“ dodal Martin Váňa, který na zámek pozval nejen milovníky výtvarného umění, ale také všechny, kteří mají rádi příběhy a bohatou historii naší země.

I letos tu pro ně bude připravena řada novinek. Jednou z nich je QR stezka v zámeckém parku. „Jedná se o netradiční procházku, při níž mohou zájemci porovnat současnou podobu parku a staveb v něm s historickými fotografiemi z období 1890 až 1960,“ uzavřel Martin Váňa.