Pro někoho noční můra, pro jiného pohodový relax. Názory na dovolenou s tchyní se liší. Vyzkoušet si opravdový rodinný adrenalin se rozhodli členové hraběcí rodiny Silva-Tarouca během speciálních kostýmovaných prohlídek, které se na zámku v Čechách pod Kosířem konaly od pátku 5. do neděle 7. července. U četných návštěvníků se tradiční akce s novým obsahem setkala se slušným ohlasem.

 

Náročného rozhodování, kam vyrazit na společnou dovolenou, letos nebyla ušetřena ani hraběcí rodina Silva-Tarouců obývající zámek v Čechách pod Kosířem. Zatímco hrabě by nejraději zůstal doma a lovil zvěř, hraběnka snila o výletě třeba až do severní Afriky. Najít kompromis nebylo snadné, obzvláště když na zámek neočekávaně zavítala hraběnčina maminka i s vlastní služkou, která si podobně jako její paní rozhodně nebrala servítky. A když do toho všeho vtrhla temperamentní Anežka z Laškova, která si coby údajná Mánesova vnučka přišla pro dědečkovy obrazy, zavládl na panském sídle hotový chaos. Naštěstí se do té doby poměrně apatický hrabě dokázal vzchopit a do patřičných mezí odkázat nejen hubatou vesničanku a lehce arogantní služku, ale dokonce i vlastní tchyni. Díky tomu na zámku opět zavládl klid a rodina mohla odjet na společnou dovolenou do Švýcarska.

Večerník v Čechách pod Kosířem absolvoval hned první páteční prohlídku založenou na tomto prázdninovém příběhu. Její návštěvnost byla velmi slušná. „Všechna tři vnoučata byla myslím spokojená. Jezdíme sem pravidelně a nikdy nejsme zklamáni,“ prozradila Jana Gáborová z Prostějova.

Kostýmované prohlídky se po roce opět staly jedním z doplňků pestré škály aktivit, které zámek v Čechách pod Kosířem nabídl během svátečního prodlouženého víkendu. „Mezi lidmi se těší oblibě a bývají i slušně navštěvované. Kromě nich se lidé mohli vydat na klasické prohlídky či po nové QR stezce absolvovat procházku zámeckým parkem. Otevřené byly také dílničky v Hanácké ambasádě. Velkou pozornost poutalo právě probíhající natáčení filmu Lázeňská sezóna. V neděli jsme tady pak měli také závody ve psím coursingu,“ vyjmenoval Martin Váňa.  

S prázdninami se letošní sezóna na zámku pod Kosířem rozběhla opravdu na plné obrátky, otevřeno nyní mají každý den. Už nadcházející sobotu 13. července budete moci zhlédnout hvězdně obsazené divadelní představení Strašidlo cantervillské, o týden později pak zámecký park na oba víkendové dny zcela ovládne řemeslnický Josefkol.