Pátek patřil ve střeleckém areálu OMS Prostějov psím krasavcům. Konala se tam Speciální výstava Klubu chovatelů teriérů a Klubová výstava Airedale terrier klubu. Posuzování se ujali renomovaní mezinárodní rozhodčí Lukasz Kozlarek (PL), Vesa Lehtonen (FIN) a Agnieszka Nowak-Patyniak (PL). Čekalo je posouzení bezmála dvou set psů, a to od toy teriérů po airedale teriéry, zástupce největšího plemene.

 

Nejpočetněji 74 jedinci byli zastoupeni border teriéři. Hrubosrstí psíci, původně ryze pracovního plemene, jsou mimo myslivost využíváni i na nejrůznější psí sporty, třeba agility. Kvůli své velikosti, povaze a přizpůsobivosti jsou ideálními společníky do města. Naproti tomu byl na výstavě k vidění jediný příslušník našeho národního plemene český teriér.

Své zástupce zde měl i náš region. Martin Jedlička z Březska vystavoval irského teriéra, Helena Klobásová z Hluchova bedlington teriéra a Radka Kouřilová ze Žešova, Roman Slavík z Čelčic a Jaroslav Zatloukal z Výšovic předvedli border teriéry. V roli handlera se představila Martina Ježková z Křenůvek, jejíž rodiče pomáhali s organizací výstavy.

„Jsem nadšená, po iks letech jsem měla možnost vidět na živo skotské teriéry. Před několika desítkami let měl v Prostějově takového pan doktor Valenta. Od té doby je mám moc ráda,“ netajila nadšení jedna z návštěvnic výstavy. Podle Ivy Němečkové, majitelky chovatelské stanice Majesco, jsou „skoti“ jedineční, a to nejen vzhledem: „Jako praví teriéři jsou patřičně tvrdohlaví. Pokud se pustí se zápalem do nějaké činnosti, je těžké jim ji přerušit nebo nedejbože zakázat. Chtějí být všude, kde se něco šustne.“

K vidění byla rovněž poměrně neznámá plemena jako brazilský teriér, anglický toy teriér či toy foxteriér.

Z Prostějova si odváželi řadu cen a titulů ze tříd štěňata, mladí, mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězové, čestné a veteráni. Soutěžilo se rovněž v juniorhandligu, v kategorii dítě a pes, ceny si mimo jiné odvezli nejlepší štěně, nejlepší veterán a nejlepší pár psů.