V pátek odpoledne vyjela z parkoviště u KaSCentra dvě auta. Zatímco vínová felicie vezla Lukáše Kosjancuka a Michala Páleníčka, za volantem stříbrného volva seděl Pavel Krchňák. Mají před sebou dalekou cestu, až k moři. Přidali se totiž k expedici Gumbalkan, která v sobotu odstartovala v Ostravě.

 

Přes Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko musí vozy dojet až k moři v Rumunsku. „Nejde o rychlostní závod, ale o to dojet. A ne jen tak ledajakým autem, musí stát do 25 tisíc korun, nebo může stát víc, ale musí být starší než 33 let. Takže nás felda stála sedm tisíc a Pavla volvo pět,“ vysvětlil Večerníku Lukáš.

Oba vozy samozřejmě prošly pečlivou prohlídkou a nutnými opravami. Posádky si s sebou vezou náhradní pneu i díly. Samozřejmostí je solární nabíječka, protože pravidelně podávají report na FB a YouTube, a to nejen svým blízkým. 

„Rozhodnutí padlo docela rychle, máme rádi výzvy a tahle je pro nás jako stvořená. Měli jsme být čtyři, ale jeden člen nám na poslední chvíli odpadl. No, tři jsou taky síla,“ smál se Michal.

Jedou podle mapy, absolvovat musí povinné checkpointy, ale rychlost řešit nemusí.  Gumbalkn totiž není závod a nejede se na čas. Posádky ale musí počítat s tím, že noclehy, jídlo, hygienu budou řešit samy. „Pevně věříme, že dojedeme ve zdraví tam i zpět, tak nám držte pěsti,“ vzkazují kluci, kteří po celou cestu propagují naše město. 

Do Prostějova se vrátili v pátek 12. července a Večerník byl znovu u toho! O tom ale zase až příště...