(Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel) Luciano, Marlen, Timotej. I takto se jmenují miminka, která se letos narodila v Nemocnici AGEL Prostějov. Celkem za první půlrok 2024 v prostějovské porodnici přišlo na svět 280 dětí, v jednom případě to byla dvojčátka. Za první půlrok se v Nemocnici AGEL Prostějov narodilo o 18 dětí méně než v roce 2023.

Chlapečci přicházeli na svět častěji, bylo jich 144. Holčiček se narodilo jen o 8 méně, celkem 136. Duben byl nejplodnějším měsícem, kdy zdravotníci zapsali do porodní knihy hned 58 dětí. Nejmenší miminko letos vážilo 2 100 gramů, naopak největší mělo 5 040 gramů a 52 centimetrů.

Nejoblíbenějšími jmény stále zůstávají ta tradiční česká. V první polovině tohoto roku se v prostějovské nemocnici narodilo deset Jakubů, osm Elišek, šest Filipů, sedm Laur a další. Mezi jiná oblíbená jména patří také Anna, Dominik, Julie, Lukáš, Amálie, Tobiáš nebo Viktorie. Ovšem objevilo se i pár méně obvyklých variant. Například holčičky Justýna, Leila nebo Malia a chlapečci Maykl, Justin a Artem.

Nemocnice AGEL Prostějov drží krok s dobou. „V nabídce služeb je dnes bonding prováděný také na operačním sále u císařského řezu nebo i bonding s dotepáním pupečníku. Dále používáme ženskou bylinnou napářku a různé relaxační pomůcky,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Bc. Věra Tisoňová. „Nezapomínáme ani na tatínky. Vaříme pro ně u porodu kávu, aby i v noci zvládli být rodičce oporou, vždy nabízíme možnost přestřihnout pupeční šňůru a na šestinedělí jsou čtyři nadstandardní pokoje, kde může být celou dobu i otec,“ doplňuje Bc. Věra Tisoňová.

Nemocnice AGEL Prostějov pořádá dvakrát ročně den otevřených dveří porodnice. „Konají se přednášky a cvičení pro těhotné. Zájemci mají unikátní možnost přijít si prohlédnout porodní sály a poradit se s námi o všem, co je zajímá,“ uzavřela Bc. Tisoňová.