O značku Regionální potravina Olomouckého kraje soutěžilo 45 místních výrobců se 145 produkty. Mezi nominovanými výrobky byla i  Klobása s tvarůžky od Lahůdek z Hané Antonína Jelínka staršího z Dětkovic.

Antonín Jelínek se výrobě masných produktů věnuje řadu let. Své zkušenosti úročí i při výrobě klobás. „Děláme klasické, jalapeňo s čedarem a zhruba přede dvěma lety jsme začali s výrobou klobás s tvarůžky,“ říká. Používá léty prověřený základní recept starých řezníků, do kterého dodává další složky. „Tvarůžková klobása je chuťově velmi příjemná. Tvarůžek se totiž při uzení mění na uzený sýr, ale tvarůžkovou vůni neztratí. Nesmí ho v mase být víc jak 15 procent, pak by klobása nebyla spojená, tekla by,“ vysvětluje Antonín Jelínek.

Zakládá si zejména na faktu, že stále udí po staru, na dřevě. Maso má pak úplně jinou chuť. Každá várka v udírně zůstane 6 hodin, aby byl výrobek dokonalý. A jen pro zajímavost, ztráty při uzení dosahují 25 procent, takže ze 100 kilo klobásek jich Antonín Jelínek do prodeje pošle 75 kilogramů.

V hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v Olomouci ve čtvrtek 3. října 2024.