Chcete-li zažít okamžik, který se vepíše do dějin, musíte do Čech pod Kosířem. Další z řady takových událostí zde nabídlo letošní setkání řemeslníků Josefkol, jež se konalo po oba víkendové dny ve zdejším zámeckém parku. Během nabitého programu se po dlouhých desítkách let opět dal do pohybu kočár, který si zahrál v oblíbené pohádce S čerty nejsou žerty. Donedávna zcela zchátralý a zapomenutý vůz se ve zdejším Muzeu kočárů podařilo fantastickým způsobem zrenovovat. Kdo jej spatřil tažený koňským čtyřspřežím, ten na to určitě jen tak nezapomene. Připomenout si tento zážitek pak bude možné při začátku letošní Velké pardubické.

   

 Sobotní slavnostní zahájení Josefkolu se letos neslo v duchu „zrození živlů“. Následovalo představení mistrů 19 řemesel podílejících se kdysi na výrobě kočárů. „Tož vás tady všecky viceme!“ přivítal publikum čítající několik set diváků Jiří Vrba kráčející v čele početného zástupu řemeslníků. „U těžké řemeslnické práce nikdo dlouho nevydrží, pokud nemá srdce na správném místě,“ shrnul hned na úvod majitel pořádajícího Muzea kočárů Václav Obr, jenž následně charismatickým způsobem lidem představil celou řadu řemeslníků a jejich fantastických výrobků.

Práce šikovných rukou

Byla mezi nimi drátenice, čalouníci otec a syn Liškovi z Brna, paní Drlichová, která dokázala upaličkovat naprosto neuvěřitelnou větévku kvetoucího akátu, Jan Répal, ten vytvořil třásně přehozu na kočár, fládrař, jenž štětcem lakoval jeho povrch, skláři, sochař, podkovář Jiří Spurný ze Smržic či prostějovská řezbářka Martina Paloncy. Mezi stálice setkání pak patří tesařská rodina Kolouchových a samozřejmě kovářští mistři Ivo a Milan Stawaritschovi, kteří se s Václav Obrem znají už coby spolužáci ze základní školy. Právě respektovaní řemeslníci z Kostelce na Hané ukázali, jak se na dřevěné kolo nasazovala patřičně rozpálená železná obruč.

Intenzivní práci s kladivem pak předvedl i sám Václav Obr, přičemž bylo znát, že se v minulosti závodně věnoval kulturistice a stále ví, jak sílu svých paží ukázat před diváky. V tom mu ostatně sekundoval i jeho syn Jan se svými kamarády.

Slavnostní odhalení

Pak už došlo na slavnostní odhalení kočáru známého z pohádky S čerty nejsou žerty. „Snoubí se v něm elegance a nejvyšší luxus osmnáctého století. Podařilo se dohledat, že jeho podvozek byl vytvořen ve Vídni, zatímco horní část vznikla v Paříži. Váží zhruba dvanáct set kilogramů a patřil k absolutní evropské špičce své doby,“ přiblížil znalec koní Milan Novák z Čelechovic na Hané, který pátrání po podrobné historii kočáru zasvětil velké množství času.

Pak už byla ke kočáru připojena jasanová oj vyrobená truhlářem Jiřím Fojtkem z Kostelce na Hané a k historickému skvostu bylo zapřaženo ušlechtilé čtyřspřeží.

Za opravdu soustředěného zájmu publika se vůz po dlouhých a dlouhých letech dal opět do pohybu. „Tento kočár u nás v muzeu zůstane až do 13. října, následně bude k vidění při zahájení letošní Velké pardubické. Přítomen u toho bude i herec Ondřej Vetchý, který si ve známé pohádce zahrál. Poté bude umístěn na zámku rodiny Kinských Karlova Koruna,“ nastínil další osudy zrenovovaného kočáru Václav Obr.

Kaskadéři a propojení živlů  

Tím to ovšem na Josefkolu rozhodně neskončilo. Následovala přehlídka ušlechtilých koní zapřažených do dalších nádherných kočárů defilujících před lidmi za hudby z filmů či pohádek. Sobotní večer pak patřil kaskadérům Heraldos Stunt Brothers z Boskovic a jejich show na téma propojení ohně, vody, země a vzduchu. To se v jisté obměně opakovalo i v neděli, načež byl nezapomenutelný Josefkol 2024 ukončen.

Podpořte Josefkol

Pokud se vám akce líbila, pak pro ni můžete hlasovat na webových stránkách www.cenykraje.cz, kde byla nominována na Cenu Olomouckého kraje v oblasti Cestovní ruch v kategorii Živá tradice. Odkaz na hlasování najdete také na stránkách pořádajícího Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem www.historickekocary.cz. Podpořit ji svým hlasem můžete už jen do 4. srpna 2024.