Sobotní parný den patřil na pláži U Vrbiček vyznavačům legendárních dračích lodí. Společnost ZAKI SPORT agency uspořádala již tradiční a velice populární akci napříč věkovými generacemi Plumlovský drak 2024. Podle hlavního organizátora Petra Zakopala se do plaveb přihlásilo 44 posádek, a to mužských, ženských, dětských i smíšených. Skutečně se bylo na co dívat, obzvláště když v jedné z kategorií byl ve hře pohár primátora statutárního města Prostějova Františka Jury.

 

Dračí lodě začaly přehradu ovládat už od sobotního časného rána. První část celé série závodů začala už po osmé hodině. „Letos má Plumlovský drak osmnáctiny a O pohár primátora se jezdí sedmým rokem. Celkem se dnes na různé tratě vydá 44 posádek. Přihlásit se mohl každý, kdo splnil daná kritéria soutěže. Máme zde totiž kategorie začátečníků, sportovní smíšené posádky s minimálně čtyřmi ženami na pádle, open kategorii bez omezení, kategorii žen a také posádky firemních týmů. A abych nezapomněl, letošní novinkou jsou dětské a juniorské posádky,“ vysvětlil Večerníku hlavní pořadatel Petr Zakopal, který si vzpomněl i na rekordní rok 2016, kdy Plumlovský  drak byl největším závodem dračích lodí v republice a přivítal na 120 posádek. „Tehdy přišlo také na šest tisíc diváků. Dnes je ovšem ideální počet právě těch 40 až 50 osádek, které můžeme zvládnout,“ dodal Petr Zakopal s tím, že pořadatel připravil v sobotu i zajímavé akce atrakce pro děti i celé rodiny. Na plumlovské přehradě byli vidět i prostějovští hokejisté SK Prostějov 1913, kteří zde měli svůj vlastní stánek. 

Pro statistiky je třeba uvést, že jednu z mnoha soutěží O pohár primátora Prostějova ovládla slovenská posádka dračí lodě s názvem Buď lepší z Trenčína.