Radní na svém úterním zasedání projednali a schválili rozpočtové opatření ve výši 49 430 korun na pořízení 50 kusů softshellových vaků pro děti v rámci sociálního projektu „Prostě jo vak“. Projekt vznikl za spolupráce Střední školy, základní školy a mateřské školy JISTOTA a OZS Sociálního podniku z Bystřice pod Hostýnem. Městu Prostějovu byl tento projekt představen v květnu letošního roku v rámci osobního setkání zástupců obou organizací s náměstkyní primátora pro oblast sociálních věcí Marcelou Župkovou.

Prvotní myšlenkou, která vedla ke vzniku projektu, bylo do budoucna zajistit práci přes zimní období pro handicapované absolventy školy, kteří mají možnost uplatnění na trhu práce, a také pro další pracující handicapované osoby. Projekt může sloužit jako příklad dobré praxe spolupráce veřejného sektoru a sociálního podniku. „Vak je určen zejména pro menší děti do mateřských škol, školních družin, dětských skupin, sportovních klubů a tak dále. Jedná se o produkt, který má po rozložení tvar kruhu o průměru hruba 120 centimetrů a jako takový může být použit i jako hrací podložka. Zároveň po jeho opětovném stažení umožňuje pohodlné uskladnění hraček a jejich přenesení na jiné místo. Použitelnost vaku je univerzální v interiéru i exteriéru,“ přiblížila náměstkyně Marcela Župková.

Při mírné vlhkosti je zajištěna voděodolnost a částečná tepelná izolace. Zacházení s vakem je pohodlné pro všechny věkové skupiny od tří let. Výrobek lze snadno udržovat a prát v pračce při teplotě do 30° C.

Pro město Prostějov byl v rámci nabídky vytvořen slogan „Prostě jo vak“, který bude na vak umístěn společně se znakem města