Ve Španělsku Vuelta, ve Smržicích šlapka. Co měly obě tyto vrcholné cyklistické akce společné? Nepochybně to bylo tropické počasí. Zatímco na jihu Evropy se s takto vysokými teplotami v září ještě počítá, pro účastníky hanáckého výšlapu byly novinkou. V sobotu 7. září se jich ve sportovním areálu ve Smržicích sešlo celkem 490.  

 

Smržickou šlapku v posledních letech provází slunečné počasí. Letos se k němu připojili také vítr a vedro. Nic z toho však neodradilo hned 13 odvážlivců, kteří se vydali až na nejvyšší horu Moravy, aby se po 176 náročných kilometrech vrátili zpět do Smržic.

Více se jich tu za šestadvacetiletou historii této akce sešlo pouze v roce 2016. Ovšem dosud nikdy se nestalo, aby se mezi ně zařadila také třináctiletá dívka. Tou se premiérově stala Jasmína Lužná. „Vyrazila v doprovodu svého tatínka, který loni tuto trasu zvládl ze všech nejrychleji, a to za necelých šest hodin. Společně jim to nyní trvalo pouze o zhruba dvě hodiny déle, což je v tom vedru a protivětru obdivuhodné,“ vysekl Jasmíně poklonu předseda pořádajících smržických turistů Zdeněk Balcařík s tím, že nejrychlejším mužem se letos stal s časem 6 hodin a 26 minut Patrik Maksant z Odrlic.