Všechno, co jste kdy chtěli vědět o zámku v Čechách pod Kosířem, ale možná jste se báli zeptat. Právě to nabídly speciální kastelánské prohlídky, které se na hojně navštěvované památce konaly po oba dva dny uplynulého víkendu. Stalo se tak u příležitosti oslav Dnů evropského dědictví, které nezhatil ani vytrvalý déšť. Do jejich průběhu však přece jen částečně zasáhl.

 

Určitě to znáte. Je obrovský rozdíl, když vám o čemkoliv vypráví někdo, kdo k dané věci nemá žádný vztah, či někdo, kdo s danou věcí strávil kus života a vložil do ní velké množství vlastní energie. Z tohoto důvodu byly kastelánské prohlídky, které se na zámku v Čechách pod Kosířem konaly v sobotu 14. a v neděli 15. září, skutečně speciální. 

Lidé se tak mohli na vlastní oči přesvědčit, že přestože se zámek už v roce 2019 stal vítězem ankety Památka roku, dosud nebyla jeho celková rekonstrukce ani zdaleka dokončena. Prohlídka je totiž zavedla i do míst běžně nepřístupných. A není se vůbec co divit. „Jak můžete vidět kolem sebe, tak tři z pěti křídel našeho zámku zůstávají neopravená. Ale aktuálně se rýsuje možnost získat na ně peníze z evropských fondů, takže doufám, že se vše podaří dotáhnout do konce,“ prozradil během netradičních prohlídek kastelán Martin Váňa působící na zámku již od roku 2015. Návštěvníkům dal nahlédnout i do svých záměrů. „Rádi bychom část zámku využívali k ubytování svatebčanů, o což je u nás velký zájem. Dále plánujeme vytvoření části pracovně nazvané Mánesova pohádková říše, jež by měla být inspirovaná stylem, jakým tento malíř právě tady na zámku ilustroval příběhy pro děti,“ nastínil Martin Váňa. Spokojené návštěvníky vzal nejen na půdu, kterou obývají kolonie netopýrů, ale třeba i do zámecké kaple, o níž mnozí i z pravidelných návštěvníků zámku dosud neměli ani tušení.  

Podstatnou část prohlídky zabralo vyprávění prošpikované velkým množstvím pozoruhodných detailů ze života hraběcí rodiny Silva-Tarouca, jíž zámek v minulosti patřil. „Vybavení opravených interiérů jsme situovali do doby, kdy zde žil František II. Silva Tarouca. Ten zde choval koně, kteří se pravidelně účastnili i Velké pardubické. Měl pět synů a obzvláště u toho nejstaršího Karla dělal vše pro to, aby kráčel v jeho stopách. Jenže ten měl jiné zájmy a kvůli hádkám s otcem jednou dokonce utekl z domova, což byl tehdy velký skandál. Nakonec se vydal vlastní cestou, na rozdíl od svých bratrů se nestal vojákem, ale na vysokých školách postupně vystudoval práva, historii a teologii. Práci našel jako knihovník ve Vatikánu a po druhé světové válce odešel jako misionář do Brazílie,“ popsal Martin Váňa neobyčejně zajímavý životní osud jednoho z dřívějších obyvatel zámku.

Kastelánská prohlídka měla původně zahrnovat také unikátní stavby v zámeckém parku, což však počasí neumožnilo. Lidé tak mohli alespoň v sobotu zamířit do zámecké oranžerie na sobotní divadelní představení Krasavec a vlčice. Kromě toho pro ně byl připraven také QR kvíz ve filmové expozici Svěrákových či otevřena Hanácká ambasáda. 

Další speciální akce v Čechách pod Kosířem proběhne za snad již lepšího počasí v sobotu 12. října, kdy bude v zámeckém parku připravena rodinná hra a program se zvířaty. Následovat pak budou velmi populární Strašidelné prohlídky.