Když přišla v březnu na svět, museli ji chovatelé v olomoucké zoo na Svatém Kopečku krmit uměle pomocí speciálního maňáska. Nyní už je ze samičky kondora královského velká slečna, která v těchto dnech odcestovala za partnerem do ostravské zoo.

 

„Tam utvoří pár s přirozeně odchovaným samečkem, který je jen o měsíc starší než ona,“ prozradil kurátor ptáků svatokopecké zoo Jan Kirner a dodal: „To je nesmírně výhodná situace, protože pokud spolu partneři vyrůstají od mládí, je poté vyšší šance, že budou harmonizovat a vytvoří fungující pár. Ve společnosti přirozeně odchovaného samce je velká šance, že získá správné kondoří návyky a zapojí se do další reprodukce.“

Odchov kondorů královských v zajetí je velmi problematický. Byť je chová 34 evropských zoo, jeho odchov se málokdy podaří. Za posledních 12 měsíců se podařilo tyto ptáky odchovat pouze ve čtyřech zahradách. Každé úspěšně odchované mládě je tak vzácným genetickým přínosem.

Od maňáska k sexu

Svatokopecká zoo chová tyto majestátní ptáky 25 let, za tu dobu se jí však podařilo odchovat jen tři jedince. Nynější samička se narodila po dlouhých 14 letech a ani její odchov se neobešel bez komplikací. „Náš pár sice pravidelně snášel oplodněná vejce, ale nebyl schopen je vysedět. Proto jsme vejce hned po snesení odebrali a odeslali do liberecké zoo, kde mají s asistovaným líhnutím dravců velké zkušenosti,“ prozradil svatokopecký kurátor ptáků Jan Kirner s tím, že v Liberci se skutečně podařilo mládě přivést na svět a pomocí maňáska ho rozkrmit. V krmení maňáskem pokračovali i svatokopečtí ošetřovatelé a výsledkem všeho je zdravá kondoří slečna, kterou nyní čeká v Ostravě sex.

Co jste možná nevěděli

Kondoři královští pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky. Živí se jako mrchožrouti. Od jiných kondorů se liší velmi originálním pestrým zbarvením, kvůli čemuž byli kultovními ptáky Mayů. Rozpětí křídel mají až 3,5 metru.