V pátek 6. září odpoledne navštívila Vrchoslavice hodnoticí komise celostátního finále soutěže Vesnice roku České republiky 2024. Čtyřhodinová prohlídka ve stylu Slunce, seno a Vrchoslavice ji nepochybně zaujala. Místní doufají, že jim prezentace pomůže k co nejlepšímu umístění ve finálové dvanáctce.

 

Nemají žádnou historickou památku, v okolí se nenachází zlato ani drahé kamení, neroste tam žádná výjimečná rostlina ani strom. Mají ale něco jiného, a sice úžasné obyvatele. A na těch staví i ve finále prestižní soutěže. Za pouhé čtyři hodiny předvedli to nejlepší z bohatého obecního života. Do ukázky zapojili i všechny místní spolky a kroužky. Například malí místní sokolové sbírají medaile v extrémních závodech Spartan Race po celém území bývalého Československa. O jejich šikovnosti se komise rovněž mohla přesvědčit, a navíc si vyzkoušet dráhu.

Nechyběly ani nezbytné Kelišky, prohlídka fary, farmy ZOD Agrispol, rybníka Lopaťák, kostela sv. Michaela a dalších místních zajímavostí.

O titul nejvyšší bojuje tucet uchazečů, držitelů Zlatých stuh z jednotlivých krajů. „Rozdáme si to s  Palkovicemi (SM), Dolní Lhotou (ZL), Ořechovem (JM), Smrčnou (V), Horními Ředicemi (PU), Tetínem (HK), Všelibicemi (LI), Křešicemi (Ú), Děpoltovicemi (KV), Mrtníkem (PL), Vacovem (JČ) a Drahouší ze středních Čech,“ doplnil starosta Vrchoslavic Dušan Svozílek.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předávání ocenění celostátního kola se uskuteční 21. září 2024. O měsíc později, tedy 22. října 2024, se bude konat slavnostní vyhlášení vítězů Oranžové a Zelené stuhy ČR roku 2024 a setkání vítězných obcí v Senátu PČR.