Už v pátek mířili do mlýna v Hradčanech milovníci motocyklů ze všech koutů republiky. Petr Kenny Burian a jeho žena Petra, jinak majitelé starobylé nemovitosti, pořádali už v pořadí čtvrtý ročník Mlejn rejsu. Pro neznalé jde o netradiční závody upravených motorek a aut, které své síly měří na záludné polní trati. Závodníků se sjelo několik desítek a divákům nabídli úžasnou podívanou zahalenou občas do méně úžasné prachové clony.

 

Zatímco pátek byl ve mlýně věnován hlavně přátelskému posezení spojenému s grilováním a výměnou zkušeností, v sobotu už Mlejn rejs vypukl naplno. Na trať ale nemohl každý, stroje musely brzdit, být bezpečné pro jezdce i okolí a nesměl z nich téct olej nebo palivo. Šíleným stavbám dal Kenny naopak zelenou.

Dopoledne se ladily stroje, aby se po 13 hodině vydaly společně k závodní trati, která se nacházela na opačném konci Hradčan, hned vedle hřiště. O hodinu později odstartovaly tréninkové jízdy, v rámci nichž si jezdci mohli trať vyzkoušet na vlastní kola a prubnout nějaký ten fígl. I do tréninku dávali všechno, o čemž svědčil komentář jednoho z diváků: „Všude po republice vody po kolena, ale tady se práší tak, že jsem i po večeři,“ smál se.

Závod samotný byl rozdělen do několika kategorií, včetně té dětské. Nutno říct, že dva malí krosaři, kteří se v ní představili, předvedli výkon, jenž by jim mohl závidět leckterý dospělý. Své stroje ovládali s neuvěřitelnou bravurou.

Své slovo řekly i dámy, jež startovaly hned čtyři. Nezastavil je ani fakt, že dvě z nich se krátce po startu i se svými stroji složily k zemi. Vydatné povzbuzování diváků je ale obratem postavilo na kola a závod s přehledem dojely.

Závod absolvovali jezdci na moderních krosových motocyklech, ale i na starých jawách, mustanzích a pionýrech. Zajímavé bylo, že mnohdy nezáleželo na kubatuře stroje, ale na váze jezdce. Samotný Kenny není žádný drobek postavou ani kily, a tak jeho „zbastlený“ stroj držel v pohodě stopu a zvítězil nad motocyklem stejné kubatury, řízeném závodníkem s poloviční hmotností. „Kdo umí, umí, Kenny je borec,“ netajil se Michal, který letos dorazil jen jako divák. „Jsem tady podruhé, mašinu jsem ale nepřivezl. Nikdy jsem na motorce nehavaroval, a to jezdím 25 let. Ale vloni jsem si pořídil čtyřkolku a už se mi to povedlo třikrát. Naposledy tak, že mám šrouby v noze a nemůžu riskovat,“ konstatoval smutně.

Po skončení závodu si diváci užili novinku v podobě moto fotbalu v podání motorek s kubaturou do 50 ccm.

Zkrátka nepřišli ani ti, které motorky příliš netáhly, zejména děti. Pro ty Petra Burianová s kolektivem připravila novou family zónu. „K dispozici byla nabídka tvoření, soutěže a mnoho dalšího,“ uvedla pro Večerník.

Odpoledne se protáhlo do večera, jenž byl věnován vyhlášení vítězů, grilování a zábavě.

Další akcí určenou veřejnosti bude Zavírání chlívků, to se na mlýně odehraje 5. října. Burianovi ho pravděpodobně spojí i s drakiádou.

 

" target="_blank">