Už pátý ročník koloběžkiády pořádali v sobotu odpoledne místní zahrádkáři. Na startu závodu se sešly na dvě desítky malých závodníků, kteří osedlali nejen koloběžky ale i odrážedla. Soutěžilo se hned ve čtyřech věkových kategoriích. Na všechny účastníky čekaly odměny v podobě medailí či pohárů.

 

Zatímco nejmladší účastníky čekala rovná závodní dráha v jedné z bočních ulic, starší se vydali na delší okruh vesnicí. Po dětech si to na koloběžkách rozdali i jejich rodiče a prarodiče. Společné měli jedno, snahu vyhrát a bavit se. A to se organizátorům povedlo, i když s pořadatelstvím měli potíže. „Jsme rádi, že se nám po mnoha přesunech povedlo najít termín, který zaručoval, že nebude kolidovat s jinou akcí v okolí,“ uvedl pro Večerník předseda organizace Jan Pur. 

Spolek podle jeho slov vloni oslavil šedesátiny a k dnešnímu dni má 36 členů. Jsou mezi nimi i ctihodní kmeti, kteří stáli u jeho založení, jako třiadevadesátiletý Josef Zapletal a Jan Horák starší.

Plody práce zahrádkářů mohli ochutnat závodníci i návštěvníci koloběžkiády, lahodný mošt z vlastních jablek totiž rozdávali zdarma. V příštích týdnech plánuje spolek pořádání tradiční výstavy svých výpěstků a v říjnu se jeho členové opět vydají na burčákový pochod do Mutěnic.