Významné jubileum oslavila jedna z nejprestižnějších středních škol v Prostějově, a sice Střední zdravotnická škola. Pokusy o výchovu zdravotnického personálu už byly ve městě dříve, ale oficiální výuka se datuje k 1. září 1949, kdy se v budově na Vápenici objevily první ročníky studentek oboru zdravotní sestra. To vše a řadu dalších zajímavostí se v pátek 13. září dozvěděli návštěvníci narozeninové oslavy. Mohli nahlédnout do historie i současnosti školy, vyslechli si přání gratulantů a seznámili se s novým maskotem školy, energickým Zdravkem. Tichou vzpomínku věnovali rovněž dobré duši školy, ředitelce Ivaně Hemerkové, která po dlouhém boji s těžkou nemocí zemřela v březnu 2023.

 

 Oslavy se konaly za účasti primátora statutárního města Františka Jury, 1. náměstkyně Milady Sokolové a náměstků Jiřího Rozehnala, Miloše Sklenky a Jiřího Pospíšila. Hlavní slovo držel ředitel školy Martin Mokroš, který kromě představitelů radnice přivítal i zástupce kraje, prostějovské nemocnice, ředitele sousedních středních škol a také své kolegy ředitele škol zdravotnických a představitele z partnerských organizací školy.

Martin Mokroš mimo jiné poznamenal, že je jen o 20 let mladší než škola, ale zcela vážně dodal, že oslavy si zaslouží především jeho kolegové z řad pedagogických a nepedagogických pracovníků a poprosil hosty oslav o potlesk pro ně. Kulturní část oslav obstarala část kapely NOVIOS, konkrétně Klaudie Kožnárková s partnerem, o žaludky hostů dbal Pavel Matoušek a zaměstnanci Bistra U Matesů.

 

Pro zájemce pak následovala exkurze po škole, kde byly připraveny různé programy z historie a současnosti školy, fotokoutek a koutek pro děti a kdo měl velkou žízeň, tak i točená malinovka. Oslav se mohla účastnit i široká veřejnost, a to ještě v sobotu 14. září.

Organizátoři děkují za finanční podporu statutárnímu městu Prostějov a dalším sponzorům.

 

Modlitba sestry

Dárce života, dej mi sílu, abych svou práci konala s rozvahou, věrná svému cíli opatrovat život těch, kteří jsou svěření mé péči. Dej, ať se mé rty neposkvrňují zraňujícími slovy. Dej mi jasný zrak, abych viděla dobrotu druhých. Dej mi něžné ruce, dobré srdce a trpělivou duši, aby se s Tvou pomocí bolesti zmírňovaly, tělesné nemoci hojily, aby se mysl posilovala a znova vzrůstala vůle k životu. Pomáhej, ať nikomu neuškodím z neznalosti nebo z opomenutí. Pro ty, kteří klesají pod tíhou bolestí a starostí, prosím o sílu, aby vydrželi. Dej, Bože, pro mé úkoly své požehnání. FLORENCE NIGHTINGALE

 

Ředitelé školy

Ludmila Kášová (1949–1953)
Helena Valeriánová (1953–1965)
Ladislav Crhák (1965–1974)
Sylva Matošková (1974–1975)
Vladimír Zeman (1975–1990)
Milada Sobotková (1990–1997)
Ivana Hemerková (1997–2010)
Marie Dostálová (2010–2018)
Ivana Hemerková (2018–2020)
Martin Mokroš (2020–dosud)