Olomoucký kraj každoročně vyhlašuje Ceny za přínos v oblasti cestovního ruchu. Cílem této prestižní ankety je ocenit a zviditelnit novinky i více či méně známé atraktivity cestovního ruchu, které Olomoucký kraj nabízí.

Ocenění mohou získat nejen úžasné lokality, zážitkové akce, ale i lidé, kteří se zasloužili o rozvoj cestovního ruchu právě v našem kraji. A Prostějovsko si odnáší ceny hned dvě.

V letošním roce bylo vyhlášeno hned pět kategorií. Na základě sečtených hlasů z internetového hlasování veřejnosti bylo sestaveno výsledné pořadí nominovaných finalistů. Nad rámec byla udělena i speciální cena. Výsledky sice byly v minulém týdnu vyhlášeny, slavnostní večer, na kterém měly být předány, kraj zrušil kvůli ničivým povodním. „Výsledky nicméně sdílet chceme, protože si to všichni nominovaní zaslouží. Víme, že v těchto chvílích jsou někteří z hlavních aktérů myšlenkami zcela jinde, ale jejich práce nesmí přijít nazmar, zaslouží si být oceněna a my alespoň takto vyhlašujeme letošní výsledky,“ uvedla uvolněná zastupitelka pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu Milada Sokolová.

V kategorii Novinka v cestovním ruchu zvítězilo návštěvnické centrum a pivovarské muzeum Pivovar Holba, vítězem Živé tradice je JOSEFKOL a jeho největší organizátor Muzeum kočárů, v kategorii Přírodní skvost se na prvním místě umístilo Velké mechové jezírko na Rejvízu, Rychlebské stezky, což mě naprosto nepřekvapilo, zvítězily v kategorii Destinace pro letní dovolenou a v Místě přátelském rodině zvítězil Bělecký Mlýn Yvona Benýšková.

Cenu hejtmana za rok 2024 a titul osobnost cestovního ruchu získal Václav Obr.