Každý den projdeme kolem věcí, které bereme za samozřejmé. Jenže se kolikrát ani nenadějeme a vše se změní. Aby se tak nestalo, je někdy dobré vznést své námitky včas.

Právě to učinil známý prostějovský sportovec Jindřich Vačkář, jenž redakci Večerníku upozornil na to, že by v budoucnu mohla z očí Prostějovanů zmizet starobylá zeď lemující hlavní prostějovský kostel. Objekt je přitom jednou z mála připomínek bývalého gotického kláštera, který tu stával. Vítězná architektonická studie na podobu centra města však počítá s jejím zastavěním. Dle aktuálního vyjádření vedení prostějovského magistrátu však něco takového není na programu dne a vše se ještě může změnit.

Klášter v centru Prostějova byl založen už v roce 1391 a stal se skutečnou dominantou tehdejšího města. Kromě toho také zásadním způsobem posílil jeho prestiž a význam. Do dnešní doby se z něj však zachovaly pouze části zdí lemující hlavní prostějovský kostel, jenž však v dnešní podobě vznikl až po vzniku kláštera. Dlouho zeď částečně zakrýval objekt bývalé tržnice, který byl nedávno srovnán se zemí. Díky němu se zbytky kláštera odhalily zrakům Prostějovanů v celé své kráse. Ale z očí veřejnosti by mohla opět zmizet. A to zcela. „Díval jsem se na vítěznou architektonickou studii, z níž vyplývá, že tuto zeď chtějí zastavět. Hrozí, že to tam obezdí jednopatrovými řadovkami a ze zdi se stane zadní část jejich dvorků. Přitom sedm z osmi soutěžních návrhů respektovalo její historickou hodnotu, pouze ten vítězný tak neučinil,“ upozornil nás legendární prostějovský cyklista Jindřich Vačkář mající ze svého domu v prostějovském „Špalíčku“ vše přímo před očima. K dotvrzení svých slov nám doložil velké množství informací svědčících o tom, že se s největší pravděpodobností jedná o „nejstarší zeď v Prostějově“, navíc úzce spjatou s jeho pozoruhodnou historií.