Krásná Tovačovská jezera jsou pro spoustu lidí z našeho regionu oblíbeným místem, kam si jezdí zaplavat. V sobotu 8. června hostila právě nově revitalizovaná pláž Annínského jezera 11. ročník Tovačovského maratonu organizovaného známým prostějovským klubem DZP Haná, který stojí i za oblíbenou Vánoční koupelí v plumlovské přehradě. V Tovačově plavci z celé ČR nepotřebovali ani tak otužilost, jako spíše vytrvalost. A sešlo se jich zde opravdu požehnaně.

Na místo dorazilo celkem 195 registrovaných závodníků Českým svazem plaveckých sportů a 19 plavců z řad veřejnosti. Akce se tak zúčastnilo 36 plaveckých oddílů z celé ČR, které závodily v několika věkových kategoriích od těch nejstarších až po mladší žáky a žákyně. Nejpočetněji zastoupeným klubem byl oddíl sportovního plavání Hodonín, Fides Brno a pořádající DZP Haná Prostějov.

Královský 15kilometrový závod „O pohár starosty města Tovačova“ byl odstartován před polednem a zdárně ho absolvovalo 10 mužů a 7 žen. Cenu si z rukou pana starosty Marka Svobody převzala vítězka Leontýna Trněná z Jihlavského plaveckého klubu s časem 3:18:36 a vítěz patnáctikilometrové tratě Denis Borovka s časem 3:11:31 ze Swim academy Bora, Doksy u Kladna. Desítku úspěšně doplavalo 15 mužů a 9 žen.

Nejvíce obsazenou tratí byl závod na 5 km. Zde se utkalo 51 závodníků a 28 závodnic ze všech věkových kategorií. Tato i kratší trať na 3 a 1 km byly vedeny kolem břehů. „Podpora a bezpečnost nejmladších účastníků soutěže, kteří teprve sbírají plavecké zkušenosti na otevřené vodě, je pro nás prioritou,“ uvedla Gabriela Ježková z pořádajícího DZP Haná s tím, že na opačném konci věkového spektra byl nejstarší účastník soutěže. Tím byl Zdeněk Zapletal z pořádajícího klubu, zkušený matador letos oslaví své třiasedmdesáté narozeniny. „Děkujeme všem našim sponzorům včetně města Prostějov a také městu Tovačov a zástupcům Štěrkopískovny Tovačov za možnost uspořádat tuto akci,“ uzavřela Gabriela Ježková.