Když v den cyklistického závodu Velká cena BM4X Prostějov 2024 ještě okolo osmé hodiny ranní pršelo, nikdo nevěřil, že už od deseti dopoledne více než sto mladých jezdců a jezdkyň bude svištět terénní tratí na prostějovské bikrosové dráze vedle velodromu. Přesto se povedlo.

Za což je potřeba vyseknout poděkování Martinu Žeravovi a všem, kteří s ním dráhu chystali, zakryli plachtami a neváhali si v sobotu přivstat, aby vše potřebné maximálně připravili. Natolik, že by nikdo neuhodl, jak moc v noci pršelo.

Na účastníky oblíbené sportovní akce, mezi nimiž bylo dvacet dva závodníků v barvách pořádajícího týmu TUFO PARDUS Prostějov, čekalo pět rozjížděk, na postupující pak i semifinálové a finálové jízdy. V kategorii odrážedel bodovali domácí Tomáš Horák na 4. místě a Ema Hradilová, jež obsadila 3. příčku.

V silně obsazené kategorii příchozích do šesti let byli členové hanáckého klubu hodně vidět, když suverénně zvítězil Sebastian Sedláček, bronz vybojovala Anna Balážová a pomyslná bramborová medaile zbyla na Ellu Hradilovou, sedmou pozici bral Josef Pazdera a elitní osmičku při svém debutu uzavřela Adina Šrámková.

V kategorii příchozích od sedmi do osmi let vyhrál další domácí borec Filip Miček. Mezi stejně mladými registrovanými bikrosaři obsadil pěkný třetí post prostějovský Vojtěch Bruža, v kategorii registrovaných U9 až U11 se prosadili triumfující Štěpán Janeček, čtvrtý Tadeáš Bajgar, pátá Markéta Ficová a sedmý Michal Baláž.

V zajímavé i prestižní kategorii cruiser vybojoval stříbro Jiří Švec opět z TUFO PARDUS PV. Největší parádu pak předvedli registrovaní závodníci jak ve věku dvanáct až čtrnáct let, tak ti patnáctiletí. Tam domácí barvy neměly svá želízka v ohni a zvítězili Matouš Fiala z Bike Teamu Uničov, respektive Matouš Pokorný z Bikros Teamu Vyškov.

Ředitel Velké ceny BM4X Prostějov Martin Žerava se při dekorování medailistů mohl spokojeně usmívat. „Závody se povedly, sluníčko svítilo, nikdo se nezranil a pršet znovu začalo teprve během vyhlašování výsledků. Velké díky patří také všem rodičům a těm, kteří přinesli dobroty z domácí kuchyně, nebáli se postavit ke grilu nebo natočit pivko. Přátelská atmosféra se tak prolnula celými závody, což je jen dobře,“ konstatoval Žerava, velký tahoun prostějovského bikrosu.