Není to tak dlouho, co jeden z nejlepších šachistů našeho okresu Roman Závůrka vyhrál Chess Prostějov Open – a už má na kontě další turnajový triumf! Tentokrát úspěšný hráč SK Prostějov ovládl domácí klání O pohár primátora města Prostějov 2024 pořádané jeho oddílem SK Prostějov.

O prvenství svedl v přednáškovém sále Národního domu PV extrémně vyrovnanou i velmi dramatickou bitvu s obhájcem loňského titulu Zdeňkem Kalouskem z Viktorie Žižkov, za nímž před rokem o kousek zaostal. Tentokrát mu Závůrka tehdejší odsun na druhé místo vrátil, byť putovní trofej primátora Františka Jury uchvátil po týdenních bojích vskutku těsně: při shodném zisku 7,5 bodu jen nepatrně lepším pomocným hodnocením.

Desítky let dlouhá tradice mezinárodního šachového turnaje pořádaného oddílem SK Prostějov v našem okresním městě byla i letos prodloužena. V Národním domě PV se konal další ročník klání O pohár primátora města Prostějov 2024, jež mělo dramatický průběh a ještě dramatičtější vyvrcholení. O konečný triumf se přitom přetahovali stejní dva favorité jako loni.

Oblíbená sportovní akce na čtyřiašedesáti černo-bílých polích trvala jako obvykle celý týden. V sobotu 22. června ji slavnostně zahájil primátor statutárního města Prostějov František Jura, který nad turnajem nesoucím jeho jméno znovu převzal osobní záštitu. „Pohár primátora v šachu má ohromnou tradici a každoročně početnou účast i vysokou kvalitu, což je mi moc sympatické. Proto mu fandím, proto ho jako město podporujeme,“ řekl František Jura.

Hned během úvodního víkendu stihli účastníci odehrát tři kola z celkového počtu devíti klasickým švýcarským systémem. Od pondělí 24. června pak už následovalo každý den jedno dějství až do soboty 29. června, kdy bylo na programu závěrečné deváté kolo. Síly přitom měřilo třiapadesát šachistů i šachistek ze všech koutů České republiky, tentokrát spíše výjimečně bez zahraniční účasti.

„Podle přihlášek to vypadalo na rekordně početnou účast, ale v posledních dnech před začátkem se bohužel odhlásilo několik hráčů včetně dvou papírových favoritů. Což je samozřejmě škoda, přesto však bylo startovní pole pořád hodně široké i velice kvalitní. Věděli jsme, že nás opět čeká nadmíru dobrý turnaj, což se potvrdilo,“ hodnotil pro Večerník ředitel Poháru primátora a předseda pořádajícího SK Prostějov Aleš Hradský.

V průběžném čele se brzy zformovala skupina silných plejerů s ELO hodnocením přes 2000, mezi nimiž nechyběli dva asi nejvíc favorizovaní borci, kteří o prvenství strhujícím způsobem bojovali už loni. Nakonec se tenhle scénář opakoval, leč s jiným vyústěním. Byť zase nesmírně těsným.

Každopádně domácí Roman Závůrka (před rokem stříbrný) v součtu posbíral výborných 7,5 bodu a jen díky lepšímu pomocnému hodnocení předčil obhájce loňského vítězství Zdeňka Kalouska z Viktorie Žižkov se stejným bodovým ziskem. Jemuž tak oplatil porážku z minulého ročníku, oba hegemoni si prohodili dvě nejvyšší pozice. Třetí místo obsadil Jan Zdražil (SK Olomouc).

„Musím říct, že Romana obdivuji pro jeho výkonnostní stabilitu. Nepamatuji, že by se mu někdy víc nedařilo, naopak vždy hraje dobře a dokáže potvrdit své umění. Tentokrát to sice s jeho ambicemi nevypadalo úplně nejlépe, ale dokázal využít laciné chyby soupeře v předposledním kole, tím se vrátit do boje o prvenství. A nakonec i s trochou nezbytného štěstí celý turnaj vyhrát. Klobouk dolů,“ vylíčil Hradský s úsměvem.

Stejně tak ovšem ocenil výkony všech aktérů podniku O pohár primátora města Prostějov 2024, z nichž naprostá většina si za své snažení odnesla jednu ze spousty cen. Předávali je první náměstkyně primátora Milada Sokolová, právě Aleš Hradský a hlavní turnajový rozhodčí Martin Adamčík. „Máme radost, že šachisté z celé republiky opět navštívili naše krásné město a strávili v něm celý týden. K hezkým sportovním výkonům gratuluji úplně všem, nejen těm nejlepším,“ zdůraznila Milada Sokolová.

Sympatické bylo, že speciální ocenění tradičně dostali i top účastníci v jednotlivých kategoriích: ten nejstarší (Jindřich Vochozka – Hradec Králové), nejlepší mladík (Petr Novotný – SK Prostějov), nejúspěšnější žena (Beáta Březíková – SK Prostějov) i senior (Vladimír Vláčil – SK Prostějov) a hned osm talentovaných mládežníků, přičemž naděje školního věku letos tvořily významnou část startovního pole. „Z toho mám velkou radost, stejně jako z hodně početného zastoupení našeho oddílu SK Prostějov,“ zmínil Hradský.

A co hlavní organizátor dodal závěrem? „Chci moc poděkovat aktérům za absolvované šachové boje v přátelské atmosféře i v duchu fair-play. A naše největší díky patří partnerům turnaje v čele se statutárním městem Prostějov, jehož podpora je pro nás naprosto klíčová!“ V příštím vydání Večerníku přineseme s Alešem Hradským obsáhlý rozhovor.

O POHÁR PRIMÁTORA MĚSTA PROSTĚJOV 2024 V ŠACHU – KONEČNÉ POŘADÍ

1. Závůrka (SK Prostějov) 7,5

2. Kalousek (Viktoria Žižkov) 7,5

3. Zdražil (ŠK Olomouc) 6,5

4. Vylíčil (Staré Město) 6,5

5. Londin (SK Prostějov) 6

6. Karlík (Slavia Kroměříž) 6

7. Navrátilík (Slavia Kroměříž) 6

8. Přibyl (ŠK Bystrc) 5,5

9. Pokladník (TJ Sloup) 5,5

10. Molnar (ŠK Bohuňovice) 5,5