Do přípravy na baráž o udržení první ligy se již naplno pustili basketbalisté BCM Orli Prostějov. Ostré zápasy je čekají až za necelé tři týdny, přesto nechtějí nic podcenit. Po krátké pauze již oprašují jednotlivé herní systémy a současně pracují na kondici. V plánu jsou také dva přípravné zápasy, které alespoň částečně vyplní dlouhou pauzu mezi mistrovskými duely.

 

 

„Po posledním utkání v první lize jsme měli volno. Kluci se potřebovali dát zdravotně dohromady, řada z nich navíc studuje, bylo potřeba se věnovat škole. Postupně se vracíme do tempa. První týden byl volnější, od pondělí trénujeme naplno, abychom byli na baráž připravení,“ přiblížil aktuální stav přípravy na rozhodující zápasy v sezóně trenér Prostějova Michal Pešta.

Pokud se nestane nic neočekávaného, vstoupí Orli do zápasů o udržení druhé nejvyšší soutěže kompletní. Chybět nebude ani pivot Radim Havel, kterého během sezóny trápila častá zranění. „Chceme do baráže v co nejsilnější sestavě. Už kvůli hernímu systému, kdy nás během víkendů čekají vždy dva zápasy. Bude to fyzicky náročné, potřebujeme mít co nejširší rotaci,“ uvědomuje si prostějovský kouč.

Orli stále čekají na jména barážových soupeřů, protože play-off ve druhé lize ještě není dohráno. O postupujících se rozhodne 4. a 5. května, kdy jsou na programu rozhodující zápasy. Do baráže postoupí vítězové duelů SK Basket Renocar – Sokol Vyšehrad, GBA Sojky Pelhřimov – CZ.ACADEMY a Slavia Kroměříž – BK Napos Vysoká nad Labem. Minisérie se budou hrát na dva zápasy, v případě stavu 1:1 bude rozhodovat skóre.

„Sílu soupeřů zatím odhadujeme, ale bez ohledu na to, kdo postoupí do baráže, nás nečeká nic snadného. Pelhřimovu můžou pomoci hráči z Jindřichova Hradce, velké ambice má tým CZ.ACADEMY. Už v minulé sezóně hrál baráž Sokol Vyšehrad, za Vysokou nad Labem nastupují zkušení hráči, kteří mají za sebou angažmá v nejvyšší soutěži. Uvidíme, kdo se do baráže dostane,“ poznamenal Pešta.