Po dlouhé pauze basketbalistům BCM Orli Prostějov konečně odstartovala baráž, ve které se Hanáci pokusí uhájit první ligu i pro příští sezónu. Výsledky prvních dvou kol ukázaly nevyzpytatelnost krátké soutěže, kde všichni čtyři účastníci odehrají během tří víkendů šest zápasů. Dva nejlepší budou hrát další ročník druhé nejvyšší soutěže. Orli využili domácí palubovku z padesáti procent a v tabulce jsou zatím druzí.

„V prvním zápase jsme byli hodně ztuhlí. Hlavně střelecky se nám nedařilo, ani obrana nebyla ideální. Možná to bylo způsobené dlouhou pauzou mezi posledním kolem první ligy a prvním barážovým utkáním,“ poznamenal prostějovský kouč Michal Pešta k dvacetibodové porážce s CZ.ACADEMY.

Ambiciózní celek na prostějovské vystoupení nedokázal navázat a o den později prohrál ve Vysoké nad Labem o dvacet bodů. I v tom bude baráž zrádná. Na dva zápasy v průběhu víkendu nejsou týmy z mistrovských soutěží zvyklé. „I s tím musíme počítat. Škoda že jsme s CZ.ACADEMY nehráli druhý hrací den, možná bychom udělali lepší výsledek,“ komentoval odlišné výkony pražského celku s řadou juniorských reprezentantů Pešta.

V čele tabulky se usadila stoprocentní Vysoká nad Labem, která v domácím prostředí s přehledem porazila pražský Vyšehrad. Ten zatím uzavírá tabulku. Jako jediný nedokázal ani jednou zvítězit a má hodně pasivní skóre.

„Docela mě to překvapilo, protože jsme proti Vyšehradu hráli s Podolím v posledním kole druholigového play-off a byli opravdu dobří. Jeho výkon byl úplně jiný, než když hráli s námi,“ uvedl na adresu posledního prostějovského soupeře kapitán týmu Adam Klepač, podle něhož není baráž rozehraná špatně. „Měl jsem trošku obavy, abychom hned na začátku dvakrát neprohráli. Máme jedno vítězství, to není zlé. Jsme ve hře, to je v tomto okamžiku nejdůležitější,“ dodal Klepač.

Po prvních hracích dnech mají šanci uspět v boji o druhou nejvyšší soutěž všechny celky. Až následující dvoukolo ukáže, jaké je reálné rozložení sil a ambice všech účastníků bleskové soutěže.

„Je to hodně rychlé, rozhodují drobnosti a aktuální forma. Může se klidně stát, že se bude rozhodovat až v posledním šestém kole. V zápasech proti Vysoké potřebujeme vyhrát alespoň jeden zápas, pak budeme mít šanci o první ligu zabojovat během závěrečného víkendu,“ míní trenér Pešta.