Hned v prvním utkání prvoligové baráže narazili basketbalisté BCM Orli Prostějov na největšího favorita na postup. S týmem CZ.ACADEMY, v jehož řadách hrají téměř výhradně mládežničtí reprezentanti, prohráli 64:84, když už v první čtvrtině nabrali ztrátu dvanácti bodů.

Pražené ukázali svoji kvalitu hned na začátku zápasu. Agresivní vysunutou obranou napadali prostějovskou rozehrávku a už po pěti minutách vedli 22:10, když trefili tři trojky a jejich nejlepší střelec Ivánek měl na svém kontě jedenáct bodů. Narůstající ztrátu sice Orli v dalších minutách zastavili, závěrečná trojka Noska téměř z poloviny hřiště ale znamenala pouze snížení na 19:31.

Domácí basketbalisté ve druhé části poločasu několikrát stáhli ztrátu na deset bodů, měli ale velký problém při zakončení. V osmi případech střelci selhali v naprosto jasných pozicích, od 16. minuty navíc jediný klasický pivot Havel hrál se třemi fauly a musel ubrat na důrazné obraně. Basketbalisté CZ.ACADEMY drželi pohodlný náskok. V poločase vedli 46:31 a na průběžném výsledku se podílelo hned deset střelců.

Ani přestávka Hanákům příliš nepomohla. Pozitivem byla zlepšená obrana, trápení v útoku ale pokračovalo. Orli během prvních čtyř minut bodovali pouze z trestných hodů, což na zdramatizování utkání nestačilo. Hosté drželi vysoké tempo díky častému střídání a po třech čtvrtinách Prostějov prohrával 48:64.

Střetnutí se v závěrečné desetiminutovce dohrávalo a za rozhodnutého stavu už domácí střídačka nasadila do hry i hráče ze střídačky. Opory se již šetřily na další důležitý zápas, méně zkušenější sestava přesto držela krok a čtvrtinu prohrála jen o čtyři body. 

 

BCM Orli Prostějov – CZ.ACADEMY 64:84 (19:31, 31:46, 48:64)

Nejlepší střelci: Klepač 18, Nosek 15, Havel 12, Slavík, Kalisz, Komárek 5, Kaštil 4, Kratochvíl, Varsík, Schneider, Jenčík – Ivánek 18, Dostál 10, Belehradský, Duhajský 9. Trojky: 4:12, Fauly: 17:24. Trestné hody: 16/25 – 6/12. Doskoky: 34:59.

 

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Nebyl to z naší strany úplně špatný výkon, ale v některých činnostech byl prostě soupeř lepší. Především na útočném doskoku, čemuž odpovídalo inkasovaných třicet bodů po druhých šancích. Sami jsme naopak neproměnili celou řadu snadných košů po naprosto otevřených střelách. Hosté hráli velice dobře, dokázali využít větší rotaci hráčů a ukázali, že jsou favoritem baráže.“