Ve třetím kole baráže o první ligu dlouho basketbalisté Prostějova usilovali o vítězství na palubovce Vysoké nad Labem. Ještě necelých pět minut před koncem vedli, pak ale neuvěřitelně selhali na obou polovinách palubovky a prohráli 62:77, když dovolili soupeři nevídanou sérii devatenácti bodů v řadě.

Orli se sice na začátku zápasu dostali dvakrát do vedení, pak ale dovolili soupeři, aby se šňůrou dvanácti bodů v řadě dostal do vedení 14:4, když využíval svoji výškovou převahu na útočném doskoku. Na nepovedený start dokázali hosté rychle zapomenout a v poslední minutě už snižovali na 23:24 a mohli jít dokonce do vedení. Jenčík ale svůj pokus neproměnil, přesto Vysoká vedla po deseti minutách o jediný bod.

Domácí hned po rozehrání druhé čtvrtiny získali šestibodový náskok, přestože se trápili při střelách z dálky. Hráči Prostějova horší mušku soupeře nedokázali potrestat, protože se dopouštěli zbytečných ztrát, po kterých inkasovali v první půli hned dvanáct bodů. Krátce před přestávkou se ale dostali do většího náporu a před odchodem do kabiny snížili na přijatelný rozdíl – 39:41.

Po návratu na palubovku Orli dokonce otočili výsledek a ve 22. minutě šli poprvé do vedení 42:41 po tříbodové akci Slavíka. Vyrovnaná desetiminutovka nabídla dramatickou podívanou, ve které se soupeři pravidelně střídali ve vedení. Naposledy to byli domácí, než ovšem Slavík poslední úspěšnou střelou periody srovnal na 53:53.

Naprosto vyrovnaná partie pokračovala i v závěrečné pasáži střetnutí. Přesto se na začátku 35. minuty zdálo, že Prostějov má slušné šance získat cenné vítězství. Po koši Havla vedli hosté 60:55, v koncovce ale selhali, navíc kvůli zranění musel odstoupit Klepač s Noskem. Soupeř toho tvrdě využil. Od stavu 62:58 Orli nedali ani bod, když nápor celku z předměstí Hradce Králové nezastavily ani dva oddechové časy v posledních třech minutách. 

BK Napos Vysoká n. L. – BCM Orli Prostějov 77:62 (24:23, 41:39, 53:53)

Nejlepší střelci: Kalný 16, Andres, Synáček 12, Svojanovský 12 – Nosek 17, Havel 14, Komárek 8, Klepač 6, Slavík, Kalisz 5, Müller 4, Varsík 3, Kratochvíl, Jenčík, Schneider. Trojky: 5:5. Fauly: 17:22. Trestné hody: 22/27 – 9/14. Doskoky: 48:39.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Klukům nemám co vytknout. Pro úspěch udělali maximum. Dlouho to vypadalo, že těžkého soupeře porazíme a dostaneme se do nadějné situace. V poslední čtvrtině ale domácí začali hrát extrémně tvrdě, často za hranicí faulu. Rozhodčí to ale tolerovali, v důsledku to ale znamenalo, že kvůli zranění museli odstoupit naši klíčoví hráči. Znejistěli a to se ukázalo v závěru, kdy se nám nedařilo ani v útoku. Výše porážky je krutá a neodpovídá průběhu.“