Do extrémně složité situace se před posledními zápasy baráže dostali basketbalisté BCM Orli Prostějov. V předchozích čtyřech zápasech vyhráli jediné utkání. V závěru soutěže potřebují bezpodmínečně porazit oba své soupeře, výběr CZ.ACADEMY navíc o dvaadvacet bodů. Pokud se to nepodaří, budou hrát v příštím soutěžním ročníku pouze třetí nejvyšší soutěž.

„Určitě jsme mnohem blíž k sestupu než k záchraně. O některé varianty jsme se připravili domácí porážkou s Vysokou. Kdybychom uspěli, šance by byly jiné,“ vnímá realitu prostějovský trenér Michal Pešta.

V rychlé a nevyzpytatelné baráži zatím Orli získali jediné vítězství ve čtyřech zápasech. Po domácí porážce s CZ.ACADEMY sice porazili o pětačtyřicet bodů Vyšehrad, v klíčovém dvojutkání s Vysokou ale nedokázali ani v jednom případě naplno bodovat a v tabulce jim patří třetí místo. První ligy budou hrát pouze dva nejlepší.

„S Vysokou jsme potřebovali alespoň jednou vyhrát. V obou duelech jsme byli blízko, nevyšly nám pouze koncovky. Dokud bude naděje, chceme bojovat. Půjdeme krok za krokem. Musíme porazit Vyšehrad a pak bychom si to rozdali v posledním střetnutí. I když dohánět manko jednadvaceti bodů by bylo těžké,“ tvrdí Pešta, když komentuje jedinou možnou cestu k záchraně.

V podobné situaci už byl Prostějov na konci prvoligové skupiny o 13. až 20. místo. Vzepřel se papírovým předpokladům, podle nichž měl po posledním kole přímo sestoupit a vydržel výhru na půdě rezervy USK Praha. Díky příznivé shodě dalších výsledků dostal možnost pokračovat v boji o záchranu. „Víme, že všechno se může zamotat. Nic nebalíme, přestože jsme v hodně špatné situaci. Prostě budeme hrát co nejlepší basket a pak uvidíme,“ plánuje šéf střídačky Orlů.

V posledních zápasech týmu bude chybět kapitán Adam Klepač, který se zranil v prvním utkání proti Vysoké, a sezóna pro něj skončila. Už třetí kolo baráže sledoval v civilu s ošetřeným kotníkem a berlemi.

„Je to velké oslabení. K tomu s námi nepojede ani Jakub Slavík. Sestavu dáme dohromady, ale na střídačce nás moc nebude. Bude ale Pavel Kaštil, který zápasy s Vysokou vynechal, protože byl na reprezentačním srazu,“ přiblížil velké komplikace se skládáním sestavy trenér Pešta.