Pokud si měli basketbalisté Prostějova uchovat alespoň minimální naději na záchranu první ligy, museli v předposledním kole baráže na půdě Sokola Vyšehrad zvítězit. Tomu odpovídalo úsilí, které hosté do utkání dali. V otevřeném střetnutí zvítězili 85:82, zhruba po hodině se však dozvěděli, že ve druhém zápase CZ.ACADEMY uspěl v duelu s Vysokou a poslal tak Orly do druhé ligy.

Vyšehrad v prvních čtyřech zápasech nedokázal ani jednou zvítězit a od začátku se snažil tristní bilanci vylepšit. Z úvodního náporu vytěžil vedení 13:4, když potrestal ospalejší vstup Orlů do první desetiminutovky. Hosty dokázaly zvednout body Havla a Jenčíka, po trojce Noska dokonce snížili na rozdíl dvou bodů. Vyšehrad ještě jednou dokázal výrazněji odskočit, dalekonosný pokus Jenčíka v úplném závěru čtvrtiny zařídil Hanákům přijatelný výsledek 27:32.

Ve druhé části poločasu táhl hostující výběr Nosek, který dal během čtvrtiny rovných deset bodů. Právě jeho střela krátce před přestávkou poslala Orly poprvé do vedení. Pomohla také hodně zlepšená hra defenzivy, která během této pasáže dovolila Pražanům přidat na své konto pouze deset bodů, což znamenalo výsledek 45:42 pro Prostějov.

V pauze hráči Sokola nabrali nové síly a na začátku třetí čtvrtiny vyrazili do útoku se snahou skóre otočit. Na začátku 25. minuty se Zajíčkovi podařilo vyrovnat na 54:54 a o chvíli později byli domácí po koši Schmidla opět ve vedení. Tým Prostějova chvílemi ztrácel šest bodů a před poslední desetiminutovkou prohrával 62:66.

Pět minut před koncem se domácí Sokol odpoutal až na 74:67 po trojce Adáška. Orli se nevzdali a umazávali z manka bod za bodem. Dvě minuty před koncem po diskvalifikačním faulu Martiška snížil na 77:78 Müller a vzápětí opět otočil skóre Havel. Ten svůj výborný výkon ještě v závěru podpořil čtyřmi body a zařídil klíčový rozdíl.

 

Baráž o 1. ligu – 5. kolo

Sokol Vyšehrad – BCM Orli Prostějov 82:85 (32:27,42:45, 66:62)

Nejlepší střelci: Zajíček 25, Martíšek 14, Adášek 13 – Nosek, Havel 28, Kalisz 10, Müller 9, Jenčík 8, Kaštil 2, Varsík, Kratochvíl, Schneider. Trojky: 10:6. Fauly: 23:15. Trestné hody: 4/16 – 15/24. Doskoky: 33:31.

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Pro dobrý výsledek jsme udělali maximum. Nevyšel nám sice začátek, ale celkově jsem neměl pocit, že bychom neměli zápas zvládnout. Domácí byli nebezpeční, protože hlavně na začátku měli síly, postupně se náš tým dostal dopředu. V závěru navíc hráči Vyšehradu ztratili koncentraci a spíš debatovali s rozhodčími. To nám v koncovce pomohlo. Výhra mohla být vyšší, kdybychom proměnili některé jasné střely.“