Co se podařilo v minulé sezóně, letos nevyšlo. Basketbalisté BCM Orli Prostějov až do posledního dvoukola bojovali o záchranu první ligy, přesto spadli o soutěž níže. V baráži nedokázali odolat zkušenosti sestavy Vysoké nad Labem a široké lavičce CZ.ACADEMY a v novém soutěžním ročníku se budou snažit o rychlý návrat do druhé nejvyšší soutěže.

„V baráži byly klíčové naše dvě porážky s Vysokou. V obou případech se rozhodovalo až v poslední čtvrtině. Koncovky nám nevyšly. Kdybychom získali alespoň jedno vítězství, mohli jsme mít před posledními zápasy větší šance. Snažili jsme se až do konce, ale tušili jsme, že závěrečný barážový víkend už záchranu s velkou pravděpodobností nepřinese. Potvrdilo se to,“ uvedl prostějovský trenér Michal Pešta

První ligu si zahrají týmy Vysoké a CZ.ACADEMY. Ani jednoho protivníka nedokázali Hanáci porazit, naplno bodovali pouze v duelech s Vyšehradem. „Postupující měli kvalitní kádry. Vysoká se opírala hlavně o zkušené hráče z Hradce Králové, kteří dříve nastupovali v nejvyšší soutěži. CZ.ACADEMY je plný mládežnických reprezentantů. Má vyrovnanou střídačku, je kondičně výborně připravený. Snažíme se hrát rychlý basketbal, oni byli ovšem ještě rychlejší,“ řekl Pešta.

Hanáci jen shodnou výsledků unikli přímému sestupu na úkor Olomouce a v úplně posledním kole vydřeli účast v baráži. Na rozhodující zápasy se chystali pečlivě, nestačilo to. Kvůli zranění nemohl pomoci Vítězslav Rýgl, ve třetím utkání se zranil kapitán Adam Klepač, pro kterého rovněž sezóna skončila předčasně.

„Pořád někdo chyběl. Proti Vysoké to byl Pavel Kaštil, který scházel kvůli reprezentačnímu soustředění. Poslední zápasy zase neodehrál Jakub Slavík. Už dlouho dopředu měl zajištěnou dovolenou,“ posteskl si kouč Prostějova.

Neúspěšnou baráží vyvrcholila nepovedená sezóna, která se lámala už v základní části. V ní Prostějov dvakrát nestačil na Snakes Ostrava, který Orly v konečném účtování v tabulce přeskočil o jediné vítězství a zachránil se. Stačilo, aby Hanáci v souboji s moravským sokem jednou uspěli. „Zápasů, které jsme mohli zvládnout, bylo víc. Teď už nic nenaděláme. Musíme okamžitě postoupit zpátky. Druhou ligu dlouhodobě hrát nechceme,“ má jasno Pešta.