Po sestupu z první ligy se basketbalisté BCM Orli Prostějov pokusí bojovat o návrat ve třetí nejvyšší soutěži. Ve skupině C druhé ligy budou patřit mezi favority, protože vedení klubu udrželo velkou část opor z předchozího ročníku. Cílem proto je postup do baráže o postup do vyšší soutěže a následná snaha o okamžitý návrat.

„Podařilo se složit kvalitní sestavu, v soutěži chceme být na špici. První metou je účast v baráži. V ní bychom se pokusili vybojovat zpátky první ligu, ale to je daleko,“ poznamenal trenér Prostějova Michal Pešta.

Druhou nejvyšší českou soutěž mohli Orli hrát, kdyby přijali nabídku České basketbalové federace. Ve skupině Západ se totiž jedno místo uvolnilo, oslovený byl právě hanácký celek. Podmínkou byl start v „české“ části soutěže, což byl nepřijatelný požadavek. Tým by musel cestovat například do Plzně, Chomutova nebo Liberce.

„Ptali jsme se, jestli by byla možnost hrát skupinu Východ s tím, že do západní by se posunul třeba Hradec Králové, který by nemusel cestovat tak daleko. Pak bychom o této možnosti vážně uvazovali. To ale nebylo možné a pro nás bylo nepřijatelné cestovat několikrát přes celou republiku,“ komentoval svazovou nabídku Pešta.

Do sezóny vstoupili Orli posíleni o Erika Klepače, který v minulém soutěžním ročníku hrál Kooperativa NBL za BK Olomoucko. Zůstal jeho bratr Adam, stejně tak Jakub Nosek, který sice přestoupil do prvoligové Olomouce, v Prostějově ale bude hostovat. „S Opavou jsme domluveni, že nám pomůže Pavel Kaštil, v kádru zůstala řada kluků z minulé sezóny,“ přiblížil složení týmu prostějovský kouč. „Máme ale trošku problém na pivotu, protože skončil Radim Havel a Víťa Rygl. S nedostatkem vysokých hráčů se ale potýkají téměř všude,“ dodal.

V základní části odehrají basketbalisté dvaadvacet zápasů. Doma budou poprvé hrát 5. října se Šumperkem a o den později s Olomoucí.