Jedním z mezinárodních vrcholů této boxerské sezóny v mládežnických kategoriích bude začátkem srpna Mistrovství Evropy školní mládeže v boxu 2024 v Bosně a Hercegovině. Týká se i talentované prostějovské rohovnice Ester Dvorské, až dosud členky Our Hope Boxing Clubu Prostějov. Ta se na kontinentální šampionát připravuje, ale už ne jako součást OHBC. Proč?

Za všechno může rozpolcenost současného světového boxu kvůli odlišnému přístupu k válečné agresi Ruska vůči Ukrajině. Část zemí odmítá pojetí prorusky vedené International Boxing Association, jež se rozhodla nijak neomezovat starty závodníků tohoto státu na všech akcích. Proto vznikla nová federace World Boxing, která přistupuje k reprezentantům Ruska přesně opačně.

Zahraniční model bohužel věrně kopíruje i poslední vývoj v tuzemsku, kde loni vznikla nová Česká federace boxu spolupracující s IBA. A pro ty, kteří odsuzují ruské počínání a zůstali v České boxerské asociaci, následně vznikl zákaz startů na vrcholných podnicích typu mistrovství světa či Evropy, jež nadále pořadatelsky spadají pod IBA.

Proto Ester Dvorská ukončila své členství v OHBC Prostějov, aby mohla od 1. do 11. srpna bojovat na letošním ME školní mládeže v Banja Luce, neboť Our Hope Boxing Club PV má pro své pevné zásady směrem k válčícímu Rusku momentálně utrum. Šéfovi progresivního hanáckého oddílu Martinu Klíčovi se daná situace samozřejmě nelíbí, ale i v zájmu nadějné boxerky a donedávna jeho svěřenkyně nechtěl celou věc více komentovat.

„Každopádně to, co se teď v mezinárodním a potažmo českém boxu děje, je moc špatně. A nejvíc ze všeho to ubližuje samotným závodníkům i závodnicím včetně mládežnických kategorií. Nezbývá než věřit, že se všechno co nejdříve vyřeší tak, aby zvítězil sport a morálka,“ řekl obecně Večerníku Martin Klíč.

V každém případě Ester Dvorská vystoupila z OHBC, stala se součástí České federace boxu a díky tomu se může zúčastnit blížícího se evropského šampionátu školní mládeže v Bosně a Hercegovině, na nějž se připravuje pod vedením svého otce a zároveň kouče Oldřicha Dvorského. Co však bude dál? Na to nyní zatím neexistuje odpověď. Nicméně podobných rohovnických případů je aktuálně v ČR spousta.