Do maximálních obrátek už se rozjela aktuální sezóna cyklistů TUFO PARDUS Prostějov. Ti mají za sebou několik dalších významných mezinárodních akcí a před sebou dva mládežnické závody, které budou pořádat během tohoto týdne.

MUŽI MĚLI NAPILNO V POLSKU

Třídenní soutěžní program absolvoval elitní tým mužů TUFO PARDUS v polské části Slezska: kritérium v Chorzówě, silniční závod zařazený do kalendáře UCI v Bielsko Biale a nakonec ještě jedno kritérium v Mikolówě.

Páteční chorzówské kritérium se konalo na obslužné komunikaci Slezského stadionu a bylo velmi rychlé. Z pětice prostějovských borců byl ve výsledkové listině nejvýše na 15. místě Wojciech Pszczolarski, aktivně si však počínali i Ondřej Pokorný a Franciszek Kocur.

Šlo navíc o dobré rozjetí před hlavním dílem Slezské trilogie, kterým bylo sobotní silniční klání UCI Silesian Classic. To mělo distanci 159 kilometrů a vedlo zvlněným, velmi technickým terénem. Vše se navíc odehrávalo v nepříznivém počasí s deštěm a teplotou kolem 13 stupňů Celsia.

Hned v úvodu se do úniku vydal nejstarší člen hanácké stáje Wojciech Pszczolarski, jenž se na špici pohyboval dva z osmi okruhů. Peloton se postupně vlivem náročného terénu i počasí zásadně zredukoval, tím příznivějším faktem tedy bylo, že ve hře zůstávali mladíci Franciszek Kocur, Vojtěch Soukup i Ondřej Pokorný. V cíli pak skončili Kocur 20., Soukup 21. a Pokorný 33.

Závěrečné kritérium v Mikolówě doprovázelo několik pádů. Ten postihl i Wojtu Pszczolarského, ale navzdory této nepříjemnosti obsadil velmi solidní desátou příčku. Ondra Pokorný byl po pádu otřesen znatelně víc a závod pro něj skončil předčasně.

Sportovní ředitel týmu TUFO PARDUS PV okomentoval působení v Polsku stručně. „Naši mladí kluci se opravdu snaží a věřím, že s postupující sezónou se budou ještě zlepšovat. Nyní se však všichni tři musí vypořádat s maturitami, které aktuálně probíhají,“ uvedl Michal Mráček.

NADĚJE BOJOVALY NA ZÁVODU MÍRU

Na start již 48. ročníku Závodu míru nejmladších v Jevíčku se postavilo více než 160 mládežnických cyklistů ze šestnácti zemí světa. Výběrovým sítem českých závodníků prošli také prostějovští Antonín Žufánek a Alexandr Kaniščev. Třídenní podnik byl rozdělen do pěti etap včetně úvodního prologu a závěrečné časovky.

Celý závod zahajoval v pátek dopoledne půldruhého kilometru krátký prolog v ulicích Jevíčka. Týž den odpoledne aktéry čekala druhá etapa (80 km) se startem v Moravské Třebové a cílem v Linharticích. V sobotu následoval třetí díl o délce 23 km všeobecně známý jako triangl se startem ve Velkých Opatovicích a finišem v Jevíčku. Odpoledne potom museli jezdci zdolat 81 kilometrů měřící čtvrtou etapu z Úsobrna znovu do Jevíčka. A nakonec přišla na řadu časovka (15 km) z Jevíčka do Březiny a zpět.

Závod míru nejmladších je každoročně velkým testem a mezinárodním srovnáním tuzemských kadetů s tvrdou mezinárodní konkurencí, což mu dlouhodobě dává velmi prestižní náboj. Co duo Prostějovanů? Alexandr Kaniščev obsadil v celkovém pořadí 79. pozici a mezi takzvanými prvoročáky byl 19., Antonínu Žufánkovi patřil v cíli 81. post. Nejlepšího dílčího umístění dosáhl Žufánek ve třetí etapě, kde skončil 33.

„Jedná se o velmi náročný závod. Už jen 160 lidí na startu je v téhle kategorii neobvyklých a ve spojení s náročným i technickým profilem důkladně prověří schopnosti všech kluků. Tonda i Saša odvedli maximum a nemám, co bych jim vytýkal,“ zhodnotil trenér TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

NYNÍ BUDOU KLÁNÍ V PROSTĚJOVĚ

Třetí májový týden bude prostějovský velodrom patřit mladým a začínajícím cyklistům. První akce se uskuteční ve středu 22. května, utkají se žáci zdejších základních škol a záštitu převzal náměstek primátora statutárního města Prostějova Miloš Sklenka. O víkendu 25. a 26. května pak proběhne Velká cena DT – Výhybkárna a strojírna a.s. coby dráhový Český pohár mládeže a žen.

Středeční Závod škol bude mít start na ploše velodromu, jeho trasa povede ulicemi Za velodromem, Hacarova, Polišenského a opět ulicí Za Velodromem zpátky na plochu oválu do místa startu i cíle. Loni se z vítězství radovali žáci ZŠ z ulice Palackého před ZŠ v ulici Dr. Horáka a ZŠ v Melantrichově ulici. Hlavním cílem však více než pořadí je přinést dětem radost ze sportu a pohybu obecně. Součástí akce bude také slavnostní otevření nově zrekonstruovaného vnitřního chodníku velodromu Prostějov.

Sobota 25. i neděle 26. května pak již budou patřit registrovaným cyklistům, kteří zabojují o body do žebříčku Českého poháru mládeže a žen na dráze. Závod nese tradiční název Velká Cena DT – Výhybkárna a strojírna a.s. Tato prostějovská společnost už několik let cíleně podporuje mladé talenty TUFO PARDUS PV a přidala se tím do portfolia dlouhodobých stabilních partnerů místní cyklistiky v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem. „Všem našim partnerům patří velké poděkování za podporu,“ zdůraznil Michal Mráček.