Významnou součástí mezinárodního kalendáře se v posledních letech stává závod národních týmů do 23 let v silniční cyklistice ORLEN Nations Grand Prix. Během uplynulého týdne se konal jeho pátý ročník, úvodní etapa a tím pádem celé toto klání 2024 odstartovalo ve středu 15. května v pravé poledne na prostějovském Masarykově náměstí přímo před radnicí!

Místní příznivci kolečkářského sportu ten obrázek už důvěrně znají z Czech Tour: náměstí TGM plné krásně vyzdobených týmových i doprovodných vozidel, stejně jako nadupaných motocyklů, jež pokaždé jedou na trať před vyrážejícím pelotonem. A přihlížející zvědavci musí samozřejmě dávat pozor už dlouho před startem na desítky cyklistů popojíždějících tréninkově ulicemi v samém centru Prostějova.

Prostor startu byl navíc v rámci zahájení letošního ORLEN Nations Grand Prix patřičně načančaný, již hodinu před začátkem se jali polský spíkr i tuzemská moderátorka slavnostně představovat jednotlivé reprezentační výběry nastupující do boje. Chybět pochopitelně nemohl ani domácí kolektiv České republiky v sestavě Jan Lukeš, Martin Bárta, Matyáš Fiala, Daniel Mráz, Jakub Kuba a Daniel Rubeš.

V součtu dohromady vyrazilo do pětietapového podniku mladých nadějí věkové kategorie U23 pětadvacet šestičlenných družstev, to znamená 150 jezdců. Z jakých států kromě ČR? Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Německo, Maďarsko, Izrael, Itálie, Kazachstán, Lucembursko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, Velká Británie plus tři polské klubové týmy.

Vstříc 135 kilometrům první etapy vyslal aktéry včetně řady medailistů z mistrovství světa i Evropy mládežnických kategorií startovním výstřelem z pistole primátor statutárního města Prostějova. „Cyklistiku mám moc rád, proto jsem si nemohl nechat tuhle příležitost ujít a ORLEN Nations Grand Prix 2024 slavnostně odstartovat. Je to opravdu hodně významný mezinárodní závod a my jsme velice rádi, že jej v Prostějově coby městě sportu můžeme přivítat,“ zdůraznil František Jura.

Přesně úderem dvanácté hodiny na radniční věži vyslal sto padesát účastníků na cestu do Bouzova, kde vstupní část prestižního spektáklu finišovala. V cíli tam byl nejrychleji vítězný Kristian Egholm z Dánska v čase 3:19:36 o šestatřicet sekund před druhým Pietrem Mattiou (Itálie) a jednačtyřicet vteřin před třetím Matthew Brennanem (Velká Británie).