Na velodromu v Brně se konal 57. ročník etapového závodu v dráhové cyklistice Velká cena Zemako 500 + 1 kolo. Do jihomoravské metropole se napříč kategoriemi sjeli závodníci mnoha zemí, díky čemuž měla akce vysokou sportovní úroveň.

Z týmu TUFO PARDUS Prostějov dosáhl nejlepšího výsledku benjamínek Jakub Dedek, který zvítězil mezi mladšími žáky. V elitní mužské kategorii obsadil Wojciech Pszczolarski osmé místo a Radovan Štec přidal pódium ve scratchi zařazeném do mezinárodního kalendáře UCI. Solidně si však vedli i další prostějovští cyklisté.

Tradičně netradiční etapové klání organizované TJ Favorit Brno již po několik desetiletí opět přineslo hezkou podívanou. Distance je v jednotlivých kategoriích samozřejmě odlišná, ale vždy se jedná o bodovací závod. Nejmladší žáci absolvují 100 + 1 kolo, kadeti 220 + 1, junioři 300 + 1 a muži 500 + 1 kolo, jak vyplývá už z názvu celého podniku. Přičemž bodování v polovině i na konci každé etapy je dvojnásobné a poslední dva okruhy celého závodu jsou na pásce znovu odměněny tímto zvýšeným způsobem, proto vše graduje až v úplném závěru.

Svou výkonnost i nadání v Brně zase potvrdil mladší žák TUFO PARDUS Jakub Dedek, který po třech dnech a pěti etapách obsadil na pódiu nejvyšší stupínek. Apolena Pechová přidala mezi staršími žákyněmi nevděčnou čtvrtou pozici. V kadetech si počínal velmi solidně Antonín Žufánek, když obsadil konečnou osmou příčku, stejně jako junior Nikola Jaroš ve vloženém závodě eliminace zařazeném do mezinárodního kalendáře.

Muži měli kromě samotného „etapáku“ 500 + 1 kolo ještě vloženy závody UCI. V jednom z nich se blýskl člen hanácké stáje Radovan Štec, který vybojoval cenný bronz ve sratchi. V celkovém hodnocení hlavní akce se potom do první desítky dostali osmý Wojciech Pszczolarski a devátý Matyáš Koblížek.