Už několik let existuje Cyklistický závod škol O pohár města Prostějova pořádaný týmem TUFO PARDUS Prostějov. A každým dalším ročníkem je o něj mezi místními školami i jejich žáky stále větší zájem. Což potvrdila i letošní edice sympatické sportovní akce, která proběhla v okolí prostějovského velodromu ve středu 22. května dopoledne. A provázela ji jedna slavnostní událost.

Ještě než se desítky dětí vydaly na trať, došlo ke slavnostnímu otevření nově zrekonstruovaného chodníku na ploše samotného velodromu. Jde o vnitřní ovál, jenž při soutěžích slouží k rozjíždění účastníků, než vyrazí do přímé akce. Pásku přestřihl ještě před startem Cyklistického závodu škol 2024 primátor statutárního města Prostějova František Jura, krátce přitom promluvil jeho náměstek pro sport Miloš Sklenka, přítomen byl ještě další náměstek primátora Jiří Rozehnal.

 

„Cyklistika patří k dlouhodobě nejúspěšnějším prostějovským sportům, proto ji město dlouhodobě podporuje a součástí této podpory je i postupné zvelebování velodromu. Ať se vám tady dnes krásně závodí a odvezete si odsud domů ty nejhezčí zážitky,“ řekl Miloš Sklenka. Poté už se aktéři vydali na zkušební jízdu tratí vedoucí po okruhu z plochy oválu do přilehlé ulice Za Velodromem, dále Hacarovou, Polišenského a zase zpátky na ulici Za Velodromem, kde byl cíl.

Do boje s rychlostí i soupeři se na svých bicyklech postupně vydávali chlapci i dívky podle věkových kategorií: nejprve 1. a 2. třídy, poté 3. + 4. třídy, následně 5. + 6. třídy, pak 7. + 8. třídy a nakonec i 9. tříd. Každá kategorie absolvovala celkem tři jízdy, o pořadí jednotlivců rozhodoval součet umístění. A veškeré výsledky se sčítaly do konečného pořadí škol, které ovládla vítězná ZŠ z ulice Palackého před druhou ZŠ z ulice E. Valenty a třetí ZŠ Vřesovice.

„Tento závod je především o zapojení dětí základních škol do pohybových aktivit. Ani tak nejde o výsledky, ale o radost z pohybu a soutěžení. Nicméně těm nejúspěšnějším samozřejmě gratuluji,“ zdůraznil předseda klubu prostějovské cyklistiky Martin Cetkovský, který je také hlavním a neúnavným organizátorem této chvályhodné akce.

 

CYKLISTICKÝ ZÁVOD ŠKOL O POHÁR MĚSTA PROSTĚJOVA 2024 – VÝSLEDKY

Chlapci

1. + 2. třídy: 1. Jaroš, 2. Vodica, 3. Miček. 3. + 4. třídy: 1. Král, 2. Šustr, 3. Cetkovský. 5. + 6. třídy: 1. Nádvorník, 2. Artemiev, 3. Dvořák. 7. + 8. třídy: 1. Smečka, 2. Uličný, 3. Pavlásek. 9. třídy: 1. Donth, 2. Balák, 3. Holásek.

Dívky

1. + 2. třídy: 1. Lisická, 2. Marko, 3. Cetkovská. 3. + 4. třídy: 1. Brzobohatá, 2. Vodicová, 3. Lišková. 5. + 6. třídy: 1. Gorcová, 2. Havlíčková, 3. Tomaníková. 7. + 8. třídy: 1. Kalová, 2. Jahodová, 3. Piňosová.

Konečné pořadí škol

1. ZŠ z ulice Palackého Prostějov, 2. ZŠ z ulice E. Valenty Prostějov, 3. ZŠ Vřesovice.