Mé obavy, že se sobotní utkání v Držovicích nebude hrát, stejně tak jako zápas v Otaslavicích, se nenaplnily. I přes vydatné srážky bylo hřiště v Držovicích ve velmi dobré kondici a nic tak nebránilo úvodnímu výkopu šlágru 23. kola okresního přeboru. Při pohledu na tabulku bylo jasné, kdo je favoritem, ale pravdou je, že Brodek u Konice dokázal během jarní části sezóny potrápit nejednoho papírově silnějšího soupeře. A jak to dnes celé dopadlo?

Od začátku zápasu bylo patrné, kdo chce hrát na hřišti prim. Držovice měly více ze hry, byly více na míči a tlačily se dopředu. První velká šance domácích přišla záhy. Dobře zahraná situace však skončila na brankové čáře odkopem hostujícího obránce. Ale i hosté dokázali zahrozit. I když nebyli v úplně ideální sestavě, protože přijeli pouze ve 12 lidech, svým stylem hry byli nebezpeční zejména v brejkových situacích. Jednu takovou brodecký Štěpán Zemánek v 18. minutě neproměnil, a i další z nich neskončily gólem. A tak domácí trestali. Ačkoli šancí měli dost, gól padl až po nádherné střele z 19. minuty hanáckým nártem do pravé šibenice z kopačky Jana Alexyho.

Pro houževnatě bránící Brodek to tak byla těžká rána a tempo jeho hry začalo upadat. Toho se domácí snažili využívat a dobrými přechody přes střed hřiště se dostávali do šancí, kterým ale chyběla přesnost jak ve finální, tak i v předfinální fázi. Ve 28. minutě to už pro Držovice vypadalo slibně. Nejdříve se do zakončení tlačil Martin Grepl, ale ztroskotal na dobře chytajícím brankáři hostů. Následný roh na zadní tyč pak těsně před Srbeným opět vyrazil brankář Brodku. Další šance přišla ve 34. minutě, kdy se ke střele dostala domácí ikona Petr Hodulák. Jeho technická střela však těsně minula pravou tyčku.

Ve 41. minutě se do dobré šance dostal i hráč s číslem 22 Samuel Valenta, ale i jeho střela neměla potřebnou razanci ani přesnost na to, aby brankáře Kryštofa Grepla překonala. Víc toho 1. poločas nenabídl, a tak Držovice šly do šaten za nejtěsnějšího možného rozdílu 1:0.

Ve druhém poločase převzaly iniciativu už jen Držovice. První akce ze 47. minuty však gólem ještě neskončila. A když to nešlo vlastní silou, tak pomohl soupeř. V 54. minutě si totiž smolně srazil míč do brány Jan Burget a Držovice vedly o dvě branky. O 7 minut později se domácí již prosadili regulérně a zásluhou Michaela Koutného vedli 3:0. Brodek odpadal. Vlivem zranění musel do hry zasáhnout i trenér František Vlach, aby se vyrovnal počet borců na hřišti. V 60 letech bych se nebál říct, že je to rekord soutěže, nebo je tomu hodně blízko.

Konec zápasu se hrál vlastně už jen na jednu bránu. V 72. minutě se podruhé v zápase prosadil Jan Alexy, a aby toho nebylo málo, Brodek přidal druhého vlastence, kdy Kalabise trefil míč do stojné nohy, od té se míč odrazil do protipohybu brankáře. Skóre se tedy zastavilo na cifře 5:0. Zbytek zápasu se už spíše jen dohrával a Držovice si došly pro pohodlné vítězství a upevnily si tak třetí pozici v tabulce.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Petr HODULÁK – TJ Sokol Držovice

„První poločas nebo vlastně i celý zápas byl v naší režii. Byla otázka času, kdy a kolik dáme gólů. První půli hosté přežili 1:0, ale šancí na vstřelení branky bylo víc. Ve druhém poločase to bylo už jen na jednu stranu. Soupeř si tam vstřelil dva vlastňáky a my byli na koni. Zbytek zápasu se vlastně už jen dohrával. Bylo vidět, že přijeli v malém počtu, což mělo na výsledek určitě vliv. Ale hodnotím to pozitivně. Dnes super!“

František VLACH – Jiskra Brodek u Konice

„První poločas jsme odehráli svým způsobem ještě jakž takž. Nějaké šance jsme měli, ale neproměnili. Druhý poločas jsme museli nuceně kvůli zranění dvakrát střídat a hra se nám rozpadla. Bylo nás dnes málo. Dáme si dva vlastní góly. Dnes to nebylo dobré. Minulý týden euforie, dnes špatné. Máme to jako na horské dráze. Musíme se soustředit na příští týden. Nevím, jestli na to měl vliv hokej, tři kluci se nám omluvili těsně před zápasem. Můžeme být rádi, že jsme vyhráli aspoň v hokeji.“

Přebor OFS Prostějov, II. třída – 23. kolo

TJ Sokol Držovice – Jiskra Brodek u Konice

5:0 (1:0)

Branky: 19. a 72. Alexy, 54. Burget J. (vlastní), 61. Koutný, 78. Kalabis (vlastní). Rozhodčí: Minx – Elner, Hubáček. Žlutá karta: 21. Burget J., 42. Zemánek Š. Diváků: 78.

Sestava Držovic: Pokorný – Furmanets, Srbený, Valenta, Lužný – Koutný, Hodulák, Valenta S., Šťastný, Pospíšil – Grepl. Střídali: Oplt, Navrátil, Štěpánek, Alexy. Trenér: Viktor Šťastný.

Sestava Brodku: Grepl K. R. – Blatner, Burget H., Burget J., Zemánek R. Kalabis – Zemánek Š., Hubený, Kschwend, Koudelka P. – Kamený. Střídali: Vlach, Ščudla, Koudelka Z. Trenér: František Vlach.