Toto je značný šok. V novém ročníku 2024/2025 je dost pravděpodobné, že nejvyšší okresní soutěž nebude mít 14 účastníků, jak je dlouhodobě zvykem, ale pouze 12. Za vším stojí totiž fakt, že směrem ze třetí třídy nechce nikdo nahoru, naopak jeden z celků chce dobrovolně níž a druhý po letošním roce zanikl.

„Jako nejpravděpodobnější varianta se aktuálně jeví, že okresní přebor bude mít jen dvanáct týmů. Otaslavice ‚B‘ totiž podaly přihlášku do třetí třídy a zůstat v okrese nechtějí. Kralice ‚B‘ si přihlášku ani nepodaly a jako mužstvo zaniknou, protože se spojí se svým hlavním týmem. Pokud se tak nestane nic mimořádného, tak už to tak pravděpodobně dopadne, zájem ze třetí třídy totiž není,“ potvrdil informace sekretář okresního fotbalového svazu Petr Antoníček.

Zda by okres začal i přesto stejně jako soutěže krajské úrovně, jak tomu bylo zvykem, zůstává otázkou. „Termínová listina bude jasná, jak se ale situace přesně vyřeší, si netroufám odhadovat. To musí rozhodnout STK, zda se začne zároveň s I.B třídou, nebo to bude až o týden později,“ zvažoval varianty Antoníček.

Do budoucna by určitě znovu byl zájem o okresní přebor se čtrnácti týmy. Jestli se ale podaří stav naplnit, je otázkou. Ve skupině „B“ třetí třídy se totiž už delší čas hovoří o tom, že zájem o postup kluby nemají. „My tu hrajeme vlastně každý týden derby, protože jsme všichni kousek od sebe, těší se na to i fanoušci. Často je to i velmi vyrovnané a než jezdit někam mnoho kilometrů, a ještě prohrávat vyšším rozdílem, to by pro nás moc smysl nedávalo,“ nechal se například před časem slyšet kouč Hvozdu Rudolf Švehla, který je u mužstva už řadu let.

Obě dvě třetí třídy by se navíc do příštího roku mohly sjednotit co do počtu účastníků. „Končit by neměl nikdo. Vrátit do třetí třídy by se měla rezerva Otaslavic a znovu přihlásily soutěž Pavlovice u Kojetína, to by tak znamenalo, že ve skupině ‚A‘ by mělo být stejně mužstev jako ve skupině ‚B‘,“ zakončil sekretář.