Jak už je zvykem, tak i před novým ročníkem Chance:Národní ligy proběhla tradiční tisková konference, na které zástupci 1. SK Prostějov poodhalili plány k následující sezóně a probrali přípravu. S ní letos panovala spokojenost jak ve vedení, tak v realizačním týmu a také u hráčů. Přítomní ale připomněli, že vše se bude posuzovat až po úvodních kolech. Ta chce mužstvo zvládnout co nejlépe a držet si klidnou pozici oproti minulým dvěma rokům. Kromě toho představilo eskáčko i nové dresy, kde domácímu vládne modrá barva a hostujícímu světle zelená. Co dalšího pak vedení prozradilo?

 

Na úvod přivítal všechny přítomné nový markentingový ředitel Tomáš Machálek, po němž si jako první vzal slovo sportovní ředitel Jiří Balcárek. „Rád bych se ještě ohlédl za posledním půl rokem, co jsem ve funkci. Tohle období už bych nerad zažil a myslím si, že jsme viděli nejen my, ale i široká veřejnost, že tu byla velká fluktuace hráčů i trenérů, což bychom chtěli změnit. S realizačním týmem máme smlouvu na dva roky a chceme pracovat dlouhodobě i s hráči. Vždy tu byla velká obměna a teď doufám, že to bylo naposled. Vše se směřovalo k záchraně a nyní přichází hráči, které si tu chceme ponechat. Je potřeba, aby si na sebe hráči postupně zvykali a ten top by měl přijít do dvou tří let. Cíl je pro nás jasný, abychom se vyhnuli starostem se záchranou a po dvou letech měli klidnější konec ročníku. To je ten hlavní cíl, konkrétní umístění si nedáváme,“ prozradil své plány na delší časový horizont s tím, že od klasických cílů směrem k umístění v horní polovině poněkud sešlo.

Velmi podobně to vidí i nejzkušenější hráč sestavy Prostějova Jan Koudelka. „Přáním je odehrát skutečně poklidnější sezónu než ty dvě poslední. Zažil jsem je obě a nikomu bych to nepřál. Člověk najednou cítí, že mu síly dochází daleko rychleji, a to jak ty psychické, tak fyzické. I kvůli stadionu a fanouškům to potřebujeme. Musíme chytit start, abychom nebyli pod tlakem už na začátku,“ uvedla ikona klubu.

V podobném duchu hovořila i nová akvizice směrem dozadu Martin Šindelář. „Já do toho přišel nyní, ale taky jsem to už několikrát zažil. Nikdo nechce hrát o záchranu, ale taky nemohou hrát všichni nahoře. Půjdeme do toho s tím, že chceme uhrávat výsledky a předvádět dobrý fotbal, což bude zásadní. Druhá liga je vyrovnaná, bodovat může každý s každým,“ prozradil.

Mužstvo se muselo vypořádat s deseti odchody, ale zároveň dokázalo přivést hned deset nových jmen. „Rozpočet samozřejmě není nafukovací, ale jsem rád, že jsme získali nové tváře a povedlo se nám rozšířit i realizační tým o kondičního trenéra Tomáše Oslzla a markentingového ředitele Tomáše Machálka, tam jsme měli obrovskou díru, hned to rozjel na plné pecky. Mohli jste si i všimnout, že dáváme více informací a chceme tak fanouškům nabídnout větší komfort,“ vracel se i k dalším novinkám Balcárek.

S aktuálním kádrem pak panuje spokojenost a mužstvo má všechny posty zdvojené. „Do Prostějova jsem jezdil v různých pozicích pravidelně a musím říct, že ne vždy jsem viděl, že by s tím trenér mohl něco pomocí střídajících hráčů udělat. Teď, když se na to podívám, tak každý post je zdvojený. Máme tam dvacet hráčů do pole a dva brankáře. Zápasy může rozhodnout i devatenáctý hráč, a to je dobře. Současně ale máme hodně nabídek, kdy mužstva z ligy už pouštějí své hráče na hostování. My to ještě brzdíme, protože řešíme nejen kvalitu, ale i charakter hráče. Pokud se nám hráč bude hodit, tak nad ním budeme přemýšlet, ale musí zapadat po všech stránkách do mužstva,“ doplnil k možným příchodům z ligy, odkud se nyní budou někteří hráči hlásit.

Následně přiblížil i práci markentingového ředitele Tomáše Machálka. „Jedná se také o spolupráci s našimi partnery, aby dávala smysl oběma stranám. Nechceme jen chodit a říkat, aby nám dali peníze. Vše musí být soudržnější. Je to zatím v plenkách, ale malými krůčky se posouváme dál. Na to navazuje i nový stadion a vše kolem,“ pokračoval.

Jedním z dalších témat bylo i nově vzniklé rezervní mužstvo. „Jistě jste si všimli, že tu máme nově i béčko. Využili jsme toho, že Lipová chtěla končit. Chceme tak více pracovat s mládeží. Úroveň mládeže a druhá liga jsou ale hodně odskočené. I přesto jim chceme tu cestu přiblížit a někteří kluci jsou v kádru prvního mužstva. Jinak bude hrát hlavní tým v pátek večer a rezerva v sobotu právě z toho důvodu, aby mohli někteří kluci nastoupit a měli vytížení. Zápas vám totiž dá vždy více než jen trénink,“ má jasno bývalý fotbalista, ale i trenér. Cílem pro rezervu pak v horizontu několika let je, aby se dostala minimálně do divize.