Pauza je u konce a fotbalový kolotoč se opět rozjel. V sobotu dopoledne do něj vstoupili fotbalisté Prostějova, na které čekal v úvodu regionální souboj proti Vyškovu. Domácí chtěli potvrdit roli favorita a získat první tři body. Stejný cíl ale měli i hosté, kteří chtějí zažít klidnější ročník. Více než tisícovka diváků ale na branky čekala marně. V prvním poločase k nim byli blíže domácí hráči, ve druhém ale hrozili spíše hosté. Konečná remíza je tak spravedlivým vyústěním.

Před výkopem

Domácí Vyškov v loňské sezóně bojoval v baráži o možný postup směrem do nejvyšší soutěže, zatímco Prostějov se zachránil v posledním kole. Favorit utkání tak byl poměrně jasný a domácí to chtěli potvrdit. Na druhou stranu ale došlo k řadě změn u obou celků a bylo tak i otázkou, jak si i tyto přesuny sednou. Před prvním kolem je také vždy těžší odhadovat.

Vývoj

První čtvrthodina byla oťukávací a oba celky si vyměnily po úvodní šanci, ze kterých ale nic velkého nepřišlo. Poté patřilo úvodní dějství domácím. Dokázali daleko lépe držet míč a soupeře dostávali pod tlak. Připravili si i tři velké šance, ale branky se nedočkali, v samém závěru pomohla Prostějovu ještě tyč.

Druhou půli začali domácí další šancí, ale brankář byl připraven. Po ní ovšem nastalo období nudy, kdy se hrálo od vápna po vápno a ani jeden celek se nedokázal dostat do větší šance. Přeci jen bylo znát, že v prvním kole nechce nikdo udělat zbytečnou chybu. Už se zdálo, že vše tak dojde k remíze, ale v nastavení přišly dvě obrovské šance hostů. Ani jedna ale nebyla využita a body se tak po zásluze dělily.

Okamžiky

V úvodu si oba celky vyměnily po prvním centru. V 5. minutě se eskáčko dostalo dvakrát k nebezpečné akci po Matouškově dobré práci. Jen o pár chvil později měl na kopačce první branku Condé, ale mířil hodně nad. Domácí následně těžili z brejků, ale dva v krátké chvíli zvládli hosté přežít. Ve 22. minutě se předvedl brankář Vejmola a vyrazil nepříjemnou ránu domácího útočníka. Ulbrich z Vyškova znovu vyhořel na Vejmolovi po půlhodině, kdy namířil ránu do rukavic. Na druhé straně zachránil situaci exprostějovský Štěrba.

Druhá část první půle toho ale jinak z fotbalového hlediska moc nenabízela. Až ve 40. minutě přišel brejk domácích, ale s tím si dokázala obrana poradit, kdy vypomohl vracející se Matoušek. Následně ještě zkoušel vystřelit kapitán Němeček, ale pro brankáře Prostějova se nejednalo o složitý zákrok. V nastavení zvonila tyč, kdy to zkusil Schön a eskáčko přežilo díky pár centimetrům. Víc už úvodní dějství nepřineslo.

První pokus druhé půle měl Prostějov, ale Bartolomeu jen provětral rukavice brankáře. Vyškov v 52. mohl jít do vedení, ale Vejmola vytěsnil pokus nad. Poté zahrozili hosté po suťovém vhazování, ale k zakončení scházelo Ševčíkovi pár decimetrů. Slaměna se následně zastřeloval. Prostějov se ale dokázal daleko více držet na míči. Zajímavých akcí ale celkově k vidění nebylo mnoho a hru kouskovala ošetření a nedovolené zákroky. Domácí Sylla v 80. zahrozil, ale míč mířil mimo po téci.

Po rohu přišla nepříjemná srážka a na zemi zůstal Kauan i Habusta. Kauan se z toho naštěstí dostal, ale byl vystřídán. Sudí nastavil hned devět minut a eskáčko se mohlo dočkat odměny. Hlavičku Habusty ale dokázal brankář vytáhnout na roh. Po něm míč propadl na zadní a Žákovi scházel zhruba metr. Víc už se v zápase nestalo a moravské derby tak vítěze ani branky nenašlo.

Osobnost

Z domácích hráčů jednoznačně nejvíc zlobil Condé, který dělal obraně problémy především v prvním poločase, a moc mu nechybělo k tomu, aby se zapsal jako střelec úvodní branky hned ve dvou případech. Na straně hostů je třeba nejvíce vypíchnout brankáře Vejmolu, protože v prvním poločase hlavně jeho zásluhou držel Prostějov remízový stav.

Zajímavost

Minimálně dva hráči měli o motivaci postaráno. Jan Štěrba na domácí straně ještě na jaře pomáhal Prostějovu se záchranou a nyní jej potkal jako svého soupeře. Na druhé straně to byl Lukáš Lahodný, který prožil ve Vyškově většinu fotbalového života, ale do utkání kvůli drobnému zranění nemohl zasáhnout.

Atmosféra

Fanoušky měli na stadionu oba tábory a tím, že se jednalo o derby, tak se očekávala i velmi dobrá kulisa. Je ale třeba přiznat, že kromě zdejšího kotle se o nich moc nevědělo. Na hřišti to pak také extra nejiskřilo a bylo znát, že se jedná o úvod soutěže, který je ještě klidnějším obdobím.

 

FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA

 

1. kolo:  Opava – Vlašim 3:3 (1:1). Branky: 4. Pejša, 58. Blecha, 85. Čejka – 32. Breda, 61. Musil, 82. Hodek. ŽK: 36. Lehký, 57. Spilka, 66. Onije, 92. Musil. * Chrudim – Sigma OL „B“ 3:0 (2:0). Branky: 19. a 79. Látal, 38. Kutík. ŽK: 70. Řezníček, 73. Látal – 54. Coufal, 88. Křišťál. * Vyškov - Prostějov 0:0. ŽK: 40. Piško, 76. Štěrba – 58. Slaměna, 62. Ševčík, 92. Matocha, 95. Bartolomeu. * Líšeň - Zlín 0:0 ŽK: 40. Sokol, 90. Raab – 43. Poznar, 45. a 55. Reiter, 90. Čermín, 93. Ndiaye, 94. Bartošák. ČK: 55. Reiter. * Táborsko – Slavia Praha „B“ 3:1 (1:0). Branky: 9. a 50. Kateřiňák, 88. Dordič – 58. Trédl. ŽK: 65. Mach, 79. Pastornický, 87. Kateřiňák – 27. Hunal, 86. Rama. * Sparta Praha „B“ – Baník OV „B“ 2:2 (2:0). Branky: 11. Hranoš, 22. Rus – 63. Jaroň, 65. Uhrinčať. ŽK: 41. Okeke, 92. Tošnar – 35. Krupička, 53. Komljenovic, 58. Reteno. * Varnsdorf - Žižkov 1:1 (1:1). Branky: 16. Ambler – 41. Necid. ŽK: 54. Jirásek.

 

https://is1.fotbal.cz/souteze/detail-souteze.aspx?req=5e10fbb0-249c-4bca-8ea6-68c912afa6cb&sport=fotbal