Na Andrově stadionu se sešlo přes sedm stovek diváků, kteří se těšili na zajímavé regionální derby. V úmorném vedru, které už v dopoledních panovalo, se však diváci příliš velké fotbalové kvality nedočkali.

Fanklub defenzivního fotbalu si sice asi zaplesal, ale jinak se jednalo skutečně o taktickou a bojovnou bitvu, v níž se nekonala ani stoprocentní šance. Prostějov však odjížděl domů spokojený a po dvou zápasech venku má tak zatím dva body a nyní bude chtít přidat další v anglickém týdnu.

 

Před výkopem

Derby o Hanou je vždy soubojem, kde se mohou misky vah dostat na jednu či druhou stranu. To stejné platilo i nyní. Domácí do utkání vstupovali po nevydařeném zápase v Chrudimi s notnou dávkou změn, kde nechyběly i ještě na jaře opory „A“ mužstva, které se staly přes letní přestávku nepotřebnými. Kouč Kučera se zase rozhodl sestavu po prvním remízovém kole příliš neměnit a udělal jen dvě změny.

Vývoj

Po celou první půli byli lepším týmem domácí hráči, kteří byli daleko více na míči a snažili se dostat do tlaku. Nutno však říct, že to byl spíše platonický tlak a mnoho šancí k vidění nebylo. Za zmínku stály jen asi tři akce, které však neznamenaly větší problémy pro brankáře Vejmolu. Hosté se pak nedostali vůbec k ničemu a ani nějaký náznak, po kterém by mohli skórovat, k vidění nebyl. Nudný fotbal tak logicky zůstal po poločase bez branek.

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté a hra se vyrovnala, když se oba celky dokázaly dostávat s míčem na kopačkách k vápnům soupeře. Na větší šance se ale stále čekalo a prvních dvacet minut nabídlo zase boj mezi šestnáctkami. Druhá část druhého poločasu toho taky příliš nenabídla a dvě šance ke skórování měli domácí, jenže jim scházela přesnost. Prostějov se sice dokázal držet více na míči, ale žádná výrazná šance a zakončení z toho nebyly.

Okamžiky

Poklidnější a oťukávací úvod z obou stran. V první vážnější příležitosti se ocitl domácí Pospíšil, který se dostal k ráně zpoza šestnáctky, ale mířil těsně mimo zadní tyč branky. Sigma byla aktivnější a ve dvanácté minutě to hlavou zkoušel Vodháněl. Vejmola si ale připsal první úspěšný zákrok. Moses byl ve 20. minutě v dobré pozici, ale trefil pouze obránce. Zákrok na Muritalu zaváněl penaltou, ale sudí Doubrava okamžitě rozpažil. Další pokus si připsal Křišťál, ale pro Vejmolu šlo o jednoduchou práci. Půlhodina ale přinesla spíše nudu než pohledný fotbal.

Eskáčko mohlo zahrozit ve 33. minutě, ale po kostrbaté rozehrávce domácích se Bartolomeu k zakončení nedostal. Do velké šance se pak dostali domácí, kdy nejprve ránu Pospíšila zblokovala obrana, ale míč se dostal k Vodhánělovi, který však z otočky z hranice penalty pálil mimo. Šance z přímáku se zrodila těsně za hranicí vápna pro domácí ve 43. minutě. Vodháněl však trefil jen před sebou stojící zeď. Poločas se dohrál v podobném duchu.

Do druhé půle vstoupili hosté prvním zakončením, kdy se k hlavičce dostal Jedlička, ale mířil nad branku Macíka. O chvíli později zkoušel i Lahodný, ale prvním dotykem si míč nenachystal ideálně a pak jen předal míč do rukavic brankáře. Na druhé straně se k zajímavému zakončení dostal Pospíšil, který zkoušel štěstí šajtlí, ale pálil mimo tři tyče. Oba kluby si následně vyměnily po žlutém kartonku.

Na pořádnou šanci se čekalo do 84. minuty, kdy napřáhl střídající Proniuk, který si udělal prostor za vápnem. Brankář Vejmola byl rád, že jeho tvrdý projektil skončil nad brankou. Hra byla jinak rozkouskovaná a moc toho stále k vidění nebylo. V 90. minutě ale mohl rozhodnout hlavičkou Ikugar, jenže jeho pokus skončil mimo branku, když proletěl zhruba metr od přední tyče. V nastavení měl naopak Prostějov k dispozici standardní situaci a následně roh, ale ani z těchto mraků nezapršelo. Duel tak skončil zaslouženou remízou.

Osobnost

Z domácích hráčů bychom vypíchli středního záložníka, který se snažil tvořit hru Sigmy a byl i u dvou zajímavých příležitostí. Bohužel pro něj a dobře pro Prostějov, že se ani v jedné z těchto šancí nedokázal prosadit. Na hostující straně je třeba vypíchnout stoperskou dvojici, která fungovala po celý duel znamenitě. 

Zajímavost

K utkání v dresu Sigmy nastoupila i trojice hráčů, která nečekala, že by už v letošním ročníku neměla prostor na ligové scéně. V brance se tak ocitl brankář Macík, obranu dirigoval další zkušený stoper Beneš a v záloze se představil Pospíšil, který se před rokem vracel jako velká posila.

Atmosféra

Poklidná. Ani na jedné straně se ve velkém vedru nevytvářely zbytečné emoce, které by ještě přidávaly k už tak unavujícímu počasí. Na tribuně to pak bylo velmi podobné, kde občas byli slyšet domácí fans a sem tam i pokřik hostů, ale nebylo toho moc. Na obranu obou fanouškovských táborů taky nebylo moc čemu fandit.