Pohádkový příběh psal v posledních letech FC Kostelec na Hané. Mužstvo se z potácení v horší polovině tabulky I.A třídy postupně dralo nahoru a za poslední tři roky udělalo neuvěřitelný progres.

Nejprve se mu povedlo společně s Čechovicemi postoupit do krajského přeboru, kde se objevilo po dlouhých 56 letech. Tam však vydrželo jen rok a zamířilo ještě výš. Po druhém místě přijalo postup do divize, ve které se mu povedlo v prvním roce zachránit. Teď je však pohádky konec, a to s velmi smutným koncem. Vedení klubu se krátce před zahájením nového soutěžního ročníku odhlásilo.

 

Překvapivá a smutná zpráva dorazila v pátek dopoledne z fotbalového Kostelce na Hané. Tamní FC se rozhodl krátce před zahájením nového ročníku divize odstoupit ze soutěže. Už po sezóně se hovořilo o větším odlivu hráčů a zůstávalo otázkou, zda se klubu podaří najít vhodné doplnění, což se do začátku ročníku nepovedlo. Vedení klubu se tak rozhodlo pro tento krok, který znamená, že v rámci mužské kategorie zůstala jen rezerva, která bude nově hlavním mužstvem. Cíl bude jasný – v první sezóně se dostat z okresního přeboru do vyšší soutěže.

„Vážení fanoušci, sponzoři a přátelé kostelecké kopané, s těžkým srdcem Vám oznamujeme, že jsme se rozhodli odstoupit ze soutěže 4. fotbalové ligy. Toto rozhodnutí nebylo jednoduché a učinili jsme ho až po důkladném zvážení všech možností a po vynaložení maximální snahy k udržení této divizní soutěže,“ stojí v úvodu prohlášení, které FC Kostelec na Hané zveřejnil na svém webu.

Za poslední roky mají hráči i vedení na co vzpomínat, nyní ale převládá především zklamání, že tento příběh končí. „Bohužel s vyššími soutěžemi nastaly i větší nároky na hráčský kádr. Každý rok tak bylo obtížnější sehnat kvalitní hráče, kteří by byli schopni naplnit společný sen o úspěchu. Navíc naši kmenoví hráči postupně stárnou, mění životní priority a mají pracovní povinnosti, které jim brání věnovat se tréninkům několikrát týdně,“ pokračuje prohlášení, kde vedení vysvětluje důvody svého konce.

Po konci ročníku přišel klub celkem o patnáct hráčů, které bylo téměř nemožné adekvátně nahradit bez velkých finančních možností. „Celkem jsme přišli o 15 hráčů hrajících v uplynulém ročníku! Ve zkratce skončilo 7 hráčů na hostování, 2 hráči jsou po zranění v rekonvalescenci na další půlrok, 3 kmenoví hráči se rozhodli opustit kostelecký fotbal, 1 hráč odešel do zahraničí a další 2 z různých důvodů ukončili hráčskou kariéru. V dnešní době je obtížné pro kluby najít alespoň jednoho či dva hráče na doplnění kádru, natož tak poskládat skoro celý tým kvalitních hráčů, které jsme pro udržení soutěže potřebovali. Kluby své hráče nerady pouštějí jinam nebo za ně požadují vysoké odstupné. Mnozí hráči navíc mají strach z vyšší soutěže a raději se spokojí s nižší soutěží bez nutnosti tréninků. Naopak talentovaní hráči jsou lákáni kluby s větším kapitálem, kde dostávají platby, které my nejsme schopni poskytovat. Naše filozofie však není a nebyla založena na placení hráčům. Chceme být rodinným klubem, kde hráči mají ke Kostelci hluboký vztah a hrají srdcem, nikoli za peníze.“

Přes veškerou snahu tak museli sáhnout k tomuto radikálnímu kroku a v letošní sezóně uvidí fanoušci jen rezervní celek. „Naše energie bude nyní směřovat k přípravě na další soutěžní ročník, kdy bychom se chtěli vrátit do krajských soutěží. Chceme se také více zaměřit na práci s mládeží, i když bez kvalitních trenérů a dobrovolníků je to vždy velmi těžké,“ uvědomují si ve vedení klubu.

„Na závěr bychom chtěli z celého srdce poděkovat všem, kteří se zasadili o rozkvět kostelecké kopané v posledních letech – fanouškům, sponzorům, městu a všem dobrovolníkům. Bez Vaší podpory by to nebylo možné! Jedna etapa končí, aby mohla začít ta další. Věříme, že nás budete podporovat i nadále, ať už u fotbalové soutěže mužů, nebo mládeže. Děkujeme Vám a těšíme se na další společné chvíle na fotbalových hřištích.“