Čtvrtfinále okresního poháru načalo letošní soutěžní ročník v rámci soutěží pod hlavičkou OFS Prostějov. V sobotním programu se v krásném smržickém areálu odehrál duel mezi domácím výběrem a hosty z Němčic nad Hanou, kde byli domácí mírným favoritem. Papírové předpoklady se ale nakonec nenaplnily a hosté si odvezli postup do dalšího kola. Branek přitom mohli diváci vidět daleko víc, ale střelci se na startu sezóny očividně ještě hledali. Němčice už tak ale mají jistotu, že si konec přípravy zpříjemní i druhým ostrým duelem.

Na první příležitost se přitom čekalo jen pár desítek sekund, kdy se po pěkné kombinaci dostal do dobré příležitosti Kotlár, ale namířil to prudkou ranou nad branku. Na druhé straně se poprvé pokusil o zakončení Držálek, brankář domácích byl ale připraven. Po deseti minutách to zkoušel Vitásek, ale nenašel prostor mezi tyčemi. O chvíli později hledal Richtera, kterému však nůžky nevyšly tak, jak si sám představoval. I dál pokračovala větší aktivita domácích, ale brankáře nepropálil ani Link, ani Kotlár.

Hosté toho sice moc neměli, ale po téměř půlhodině mohli jít do vedení. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce Jiříček a moc mu nechybělo, aby se radoval z úvodní branky zápasu. Poté přišla tutovka i pro domácí, kdy se Kotlár hnal sám na Chmelaře, ale brankář byl včas venku a zmenšil úhel. Na dorážku Martináka by byl krátký, ale tomu se ve skluzu nepovedlo trefit zařízení. Tutovkou kontrovali i hosté, ale Krejčí si neporadil s Dadákem. Z následného rohu však pálil hodně dobře Držálek, jenže i teď byl proti domácí brankář. Poločas plný zazděných šancí zakončil v poslední minutě Richter, který se dostal k míči po standardní situaci, ale jeho pokus orazítkoval jen břevno branky.

Se skončením poločasu proběhla ve Smržicích i tradiční soutěž o ceny, které tentokrát věnovala zdejší Tělovýchovná jednota.

V první velké šanci druhé půle se objevili opět domácí, ale brankář Chmelař držel akcie svého celku. Na druhé straně o sobě dal vědět mladíček Štěpán Tomek, jenže zamířil po individuální akci mimo. Jak to vypadá, když vám to tam nechce padnout, se pak ukázalo v 55. minutě. Po domácí pěkné akci skončila první rána na jednom z obránců, druhá na brankáři Chmelařovi a třetí na tyči.

Zde se pak i jasně ukázalo staré známé pořekadlo. Němčice si totiž vytvořily brejk a po trase Tomek a Krejčí skončil míč až u Bezoušky, který měl z malého vápna před sebou odkrytou branku a jednoduchou situaci vyřešil s přehledem – 0:1. První branka zápas paradoxně spíš uklidnila a šancí už nebylo tolik. Na další větší se čekalo až do 68. minuty, kdy se povedlo srovnat. Na konci akce byl Mirga a domácí vrátil do hry střelou na zadní tyč – 1:1.

Domácí byli i dál živější, ale do vedení šli podruhé v zápase hosté. Studený dokázal využít zaváhání Mirgy a situaci dva na jednoho vyřešil nesobecky přihrávkou na Bezouška, jenž měl znovu před sebou odkrytou branku, tentokrát sice až na velkém vápně, ale opět pálil přesně – 1:2. Smržice pokračovaly v náporu a chtěly srovnat, ale už na nich byla cítit křeč a v jediné větší šanci se k zakončení nedostal ani jeden z útočníků. Němčice si tak zajistily postup do semifinále.

 

Pohár OFS – čtvrtfinále

TJ Smržice – Němčice nad Hanou

1:2 (0:0)

Branky: 68. Mirga – 57. a 75. Bezouška. Rozhodčí: Jurníček – Procházka, Hubáček. Žluté karty: 75. Richter, 89. Kotlár ml. – 45. Chmelař, 89. Krejčí, 90. Pěnčík. Diváků: 77.

Sestava Smržic: Dadák – Klimek, Mirga, Kotlár st., Kment – Link, Kimel, Kotlár ml., Richter – Daniel, Vitásek. Střídali: Martinák, Kožený, Palička, Kobliha, Cveček, Hájek. Trenér: Josef Spanilý.

Sestava Němčic: Chmelař – Frýda, O. Tomek, Korčák, Pěnčík – Krejčí, Bezouška, Držálek, Jiříček, Š. Tomek – Studený. Střídali: Vosátko, Vejvoda, Zounar. Vedoucí mužstva: Adam Hrbáček.