Druhým kolem odstartoval letošní ročník „B“ skupiny I.B třídy a potkaly se dva velmi dobře známé celky. Domácí Vícov přivítal Olšany, se kterými sváděl lité boje už v okrese a v minulém roce také premiérově v této soutěži. V horkém počasí se čekal vyhrocený duel, který skutečně nabídl řadu ostrých zákroků a velký náboj. Po zápase ale odcházeli spokojení domácí, kteří zaslouženě zvítězili a ukázali, že na startu sezóny byli přeci jen lépe připraveni. Nehezký závěr s jinak zajímavého utkání udělali fanoušci, kteří neunesli vášně a na konci se málem poprali.

 

PŘED VÝKOPEM

První kolo je vždy ošidné, a když se jedná o derby, tak člověk nikdy neví. Domácí celek chtěl ukázat, že doma ztrácet nebude a hosté chtěli pod novým koučem začít vítězně. Favorit tak nebyl ani na jedné straně, a pokud by byly vypsané kurzy, tak na červenou by byl rozhodně velmi nízký. Tu však tentokrát nikdo neviděl.

VÝVOJ

Z počátku sledovali diváci poklidnější start z obou stran, kde oba čekali, s čím přijde protivník. Vše se měnilo až po deseti minutách a po náznaku si oba vyměnili. Poté začali mít převahu domácí a po prvním pokusu už druhý znamenal branku. I dál zůstával Vícov aktivnějším týmem a Olšany neměly předfinální fázi, ze které by se dostávali k šancím. Do poločasu se tak skóre už neměnilo a prakticky ani nemělo z čeho.

Druhá půle začala pro domácí skvěle a přidali druhou branku, což byla pro hosty studená sprcha. Z ní se jim povedlo vymanit díky snížení stavu a vypadalo to, že ještě přijde pořádná podívaná. Jenže tomu tak nebylo a na hřišti to až do konce duelu probíhalo tak, že za dalším gólem se hnal Vícov. Na pojistku si musel počkat, ale v závěru přeci jen přišla a bylo vymalováno. 

OKAMŽIKY

Prvních deset minut proběhlo v klidu a žádné větší vzrušení se nekonalo. Pak přišly první dvě zajímavé situace, ale útočníci Vícova i Olšan tam byli později než brankáři. V 16 mohla přijít první branka, ale rána Ritschela skončila na spojnici, krásný fotbalový moment. O tři minuty později už první branka přišla, kdy Štěpánek našel Plisku, a ten si poradil s vybíhajícím brankářem Bokůvkou - 1:0. Poté Rajnoha pálil z přímáku hodně nad.

Až po půl hodině hry přišla první vážná šance hostů, kdy to Kaprál zkoušel po rohu, ale brankář Drexa připraven a dorážku zablokovala obrana. Další pokus si připsali domácí, ale Koranda mířil mimo tři tyče. Čekání na další šance trvalo a do poločasu jich nepřicházelo. Šolín zamířil v závěru mimo a přímý kop hostů taky neměl požadovaný účinek.

Do druhého dějství vstoupili domácí skvěle. Šolín nejprve provětral rukavice Bokůvky a po rohu našel hlavu Tesaříka, který se nemýlil a trefil šibenici ukázkovým beranem – 2:0. Vícov pak přidal i třetí branku, ale situaci předcházel ofsajd a Štěpánek se radoval předčasně. Na druhé straně naopak přišlo snížení, kdy se prosadil Dostál po rychlé kombinaci a zadělal na drama.

To se ovšem nekonalo a byli to domácí, kdo se tlačili dál dopředu. Vícov si mohl vedení zase pojistit, ale situaci tři na jednoho zase vyřešili ofsajdem. Domácí ale dál byli více na míči a drželi se na dostřel branky. Žádná výraznější šance ale nepřicházela. Změnit se to snažil Šolín v 78. minutě, kdy hledal někoho před brankou, ale nikdo tam nebyl. Deset minut před koncem zase po rohu zamířil Štěpánek hlavou nad. Olšany se potřebovaly dostat do tlaku, ale neměly z čeho hrozit. Definitivní pojistka přišla v samém závěru, kdy se dvojice Pliska – Štěpánek hnala sama na brankáře a druhý jmenovaný uklízel míč do prázdné branky – 3:1.

OSOBNOST

Na domácí straně odehrála skvělé utkání stoperská dvojice Rajnoha – Baránek, která nepustila Olšany k žádným výrazným šancím a diktovala hru celého mužstva. I jejich zásluhou tak utkání skončilo poměrně jednoznačně a domácí celek mohl slavit první body v ročníku.

ZAJÍMAVOST

Dnes bohužel nepříliš pozitivní. Poslední minuty utkání se totiž dohrávali ve velmi vyhrocené atmosféře na tribuně, kde si účty pomocí nadávek vyřizovali oba tábory. Vše skončilo až pošťuchovačkou po závěrečném hvizdu, která se nakonec přeci jen dokázala uklidnit. Pro všechny přítomné děti to ale určitě nebyl ideální vzor a tohle už bylo trošku přes čáru od obou fanouškovských táborů. „Derby má náboj a minule nás naháněli i se sklenicemi v Olšanech (smích). Je to trošku škoda, že se v závěru na tribuně emoce neunesly. Jinak to na hřišti bylo férové utkání. To už zkrátka někdy k fotbalu patří,“ komentoval situaci domácí lodivod a podobně se vyjádřil i kouč hostů. „Je to taková kaňka na zápase, která přišla zbytečně. Na hřišti to nevřelo, ale tam si někteří fanoušci od nás i od soupeře vjeli do vlasů a tím, že už měli i trochu popito, tak to dopadlo, jak to dopadlo. Naštěstí se to povedlo uklidnit před větším malérem.“

ATMOSFÉRA

Až do inkriminovaného závěru byla atmosféra velmi dobrá. Oba tábory se snažili podpořit své favority a nechyběl i tlak na sudí, vše ale v rámci pravidel. To stejné bylo i na hřišti, kde sice byla řada ostřejších zákroků, ale nic zase tak strašného neproběhlo a oba celky ukázaly respekt.

 

Miroslav KRUTOVSKÝ – Sokol Vícov

„Chtěli jsme vstoupit do zápasu aktivně a snažili jsme se držet míč na našich kopačkách. Naše snaha se přetavila ve vedoucí branku a myslím si, že první poločas jsme měli pod naší kontrolou. Do druhé půle nám bylo jasné, že soupeř nebude chtít v takovém vývoji pokračovat, takže jsme si řekli, že budeme dál pozorně bránit a pokusíme se přidat druhou branku. To se povedlo hned na startu po rohovém kopu. Zápas jsme chtěli dál kontrolovat, ale soupeř z ojedinělé akce snížil. V závěru jsme jim však tlak nedovolili, a naopak jsme hráli my. Povedlo se nám dát i třetí gól, i když mohl určitě přijít dříve.“

Michal BARČÍK – Sokol Olšany

„Rozdělil bych to na dva poločasy. V prvním jsme hráli na mé poměry špatně. Soupeři jsme branku nabídli po naší větší chybě a po jedné z nejlepších kombinací v zápase. Chyběla tam bojovnost a klid na míči. Nechali jsme se asi zastrašit soupeřem. Ve druhé jsme zlepšili nasazení a zbavujeme se zbytečně balónů. Je to od nás nepřesné a nevytvořili jsme si tlak, který nám chyběl k tomu, abychom mohli pomýšlet na vyrovnání. Soupeř byl kvalitní a zkušeně to dohrál.“

 

1.B třída sk.B

 

 

2. kolo: Příkazy – Lužice 1:0 (1:0). Branka: 24. Zbořil. ŽK: 78. Pavlík – 18. a 38. Unzeitig, 47. Vybíral, 77. Knopp. ČK: 38. Unzeitig * Haňovice - Slatinice 4:2 (2:1). Branky: 10. a 82. Kašpar, 40. a 71. Novák – 34. a 50. Kalvoda. ŽK: 13. Kučera – 47. Vacek, 72. Veselý, 76. Augustin, 78. Kalvoda. * Protivanov - Černovír 3:5 (1:4). Branky: 39. Grmela, 48. Liška, 72. Růžička – 3. a 38. Čebiš, 15. Šiška, 27. a 65. Petrů. ŽK: 24. Přibyl, 30. Liška, 74. Fiedler – 78. Petrů. * Doloplazy – Olomouc-Chomoutov 2:4 (2:3). Branky: 14. Stach, 43. Gotzel – 18. Dvořák, 33. a 62. Vybíral, 41. Hrabálek. ŽK: 83. Vandas, 86. Glier – 83. Beneš. * Velký Týnec - Lutín 2:2 (2:1). Branky: 4. Doležel, 44. Ehrenberger – 41. Volf, 80. Brhel. ŽK: 73. Ehrenberger, 87. Juřík – 7. Vymazal. * Vícov – Olšany u Prostějova 3:1 (1:0). Branky: 18. Pliska, 48. Tesařík, 89. Štěpánek – 63. Dostál. ŽK: 45. Beránek – 19. Kovář, 20. Koleňák, 36. Marek, 68. Hansl, 73. Dokoupil, 82. Dostál. * Mostkovice - Pňovice 4:1 (4:0). Branky: 16. Kaštyl, 21. Karafiát, 39. Hanák, 42. Burget – 60. Vrba.       

 

1             Sokol Olomouc - Chomoutov               2             2             0             0             8:4          6

2             TJ Sokol Mostkovice             1             1             0             0             4:1          3

3             Slovan Černovír     1             1             0             0             5:3          3

4             SK Haňovice          1             1             0             0             4:2          3

5             Sokol Vícov            1             1             0             0             3:1          3

6             TJ Sokol Příkazy    2             1             0             1             3:4          3

7             TJ Sigma Lutín      1             0             1             0             2:2          1

8             Sokol Velký Týnec 1             0             1             0             2:2          1

9             FC Lužice              1             0             0             1             0:1          0

10           SK Protivanov        1             0             0             1             3:5          0

11           Sokol Doloplazy     1             0             0             1             2:4          0

12           SK Slatinice           1             0             0             1             2:4          0

13           Sokol Olšany u Prostějova    1             0             0             1             1:3          0

14           TJ Sokol Pňovice   1             0             0             1             1:4          0