Na hřišti bohumínského Bosporu vstoupili do české pohárové soutěže fotbalisté 1. SK Prostějov. V duelu s divizním protivníkem potvrdili roli favorita, když zvítězili 2:0 a bez problémů postoupili do dalšího kola.

Zápas rozhodly dvě slepené branky v rozmezí dvou minut na konci prvního poločasu. Skóre otevřel Martin Šindelář, o chvíli později přidal gólovou pojistku Filip Žák a zajistil týmu volný víkend, což byla prémie za postup.

Ladislav VALNÝ

Hanáci proti svojí obvyklé sestavě nastoupili s několika změnami, přesto nejzkušenější muž jejich sestavy, stoper Šindelář prostějovské ofenzivě velel i tentokrát. Víc než sedm stovek fanoušků se málem radovalo ve 12. minutě, kdy Váňa centroval po dlouhém nákopu brankáře Kodeše, a Ndanusa hlavičkou minul.

Hostující Žák pak pálil do boční sítě, ale po čtvrthodině se znovu drželi za hlavy domácí. Další centr Váni našel Kubíka, který však stejně jako o pár minut dřív nigerijský forvard mířil vedle. Hned po protiakci se zastřeloval Šindelář, ránu na zadní tyči nezakroutil k tyči ani Lima, a brankář Kodeš si pak nadvakrát poradil i s ránou Látala.

Ve 36. minutě další centr Váni poslal do břevna Ndanusa, ač pak asistent rozhodčího mával ofsajd. Z protiakce trefil konstrukci brány také Slaměna, a pak eskáčko udeřilo. Ve 39. minutě brankář Kodeš neudržel centr z trestného kopu a Šindelář stál na správném místě – 0:1. Bospor vypadl z role, minutu nato Koudelkův nákop prodloužil hlavou Žák a Hanáci se uklidnili – 0:2.

Pokud se někdo z domácích příznivců obával, že se schyluje k debaklu, tak se mýlil. Po hodině hry znovu poslal míč do vápna Váňa a Kubíkovu hlavičku si pohlídal gólman Neuman. O pár vteřin později opět hořelo před prostějovskou bránou. Nad břevnem skončila tečovaná rána Váni, po jeho rohu a střele Ndanusy znovu míč olízl břevno, další roh zakončil hlavičkou nad Kubík a pak prověřil exkarvinského brankáře Váňa přímo z rohu, ale ani z toho nebyl gól.

Bospor se hnal za snížením a otevíral vrátka vzadu. Po rychlé akci mířil vedle Lima, technická střela Koudelky skončila těsně vedle a Kodeš pak vychytal i další Limovu možnost. Velkou tutovku zblízka zakončil hlavičkou nad Vybíral, neujala se ani dalekonosná rána střídajícího bohumínského Tovalyho, a zápas pak zakončil nepřesnou střelou nad břevno po chybě domácí obrany Lehovec.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ

Radim KUČERA – 1.SK Prostějov:

„Víme, že pohárové zápasy jsou specifické, domácí byli namotivovaní při slušné divácké kulise. Zpočátku nás trápili, měli dvě slibné situace. Hned nato jsme je měli my. Z tří našich jsme dali dva góly, naopak domácí šance nevyužili. Ve druhé půlce jsme si to hlídali. Výkon ale nebyl optimální. První kola v lize jsme měli náročná, beru to, že přístup nebyl takový jako v mistrácích. Místo toho, abychom přidali třetí a čtvrtý gól, tak někteří hráči nepodstupovali souboje. Kdyby měli ale domácí lepší koncovku, asi by nás více potrápili.“

MOL Cup – 1. Kolo:

 FK Bospor Bohumín - 1. SK Prostějov 0:2

(0:2)

Branky: 39. Martin Šindelář, 41. Filip Žák. Rozhodčí: Kotala – Kotík, Dresler. Žluté karty: 49. D. Toula, 87. Hunal – 22. Matoušek , 36. Ševčík , 45+2. Lahodný , 60. Kučera, 86. Matocha, 90. Carneiro. Střely na branku: 6:8. Střely mimo branku: 5:9. Rohové kopy: 4:6. Držení míče: 42 % : 58 %. Diváků: 700.

Sestava Prostějova: Neuman – Látal, Šindelář (64. Ševčík), Carneiro Da Silva, Bielan – Rodrigues Lima (82. Matocha), Slaměna (82. Lehovec), Habusta, Zapletal (82. Vybíral) – Žák (64. Matoušek). Koudelka. Trenér: Radim Kučera.

Sestava Bosporu: Jakub Kodeš – Bloksch, Kubík, Václavíček, Jan Kodeš – Sporysz (79. Tovaly) – Smilek (79. Piekoś), Noga (63. Fulier), Mooc (63. Gaži), Váňa  – Ndanusa (63. Ferenc). Trenér: Filip Racko.