Předkolo krajského poháru nabídlo jednoznačnou záležitost. Finalista okresního poháru Němčice nad Hanou zavítal na půdu soupeře z Mostkovic hrajícího I.B třídu, které aktuálně vévodí.

Rozdíl v kvalitě obou kádrů se projevil více než dost. Domácí celek sice čekal skoro půl hodiny na první branku, ale od té chvíle si otevřel střelnici a po jednoznačném výsledku míří do prvního kola pohárové soutěže. Ve středu však nešlo jen o běžný zápas. Vedení Mostkovic se rozhodlo duelem pomoci právě klubu z jihu regionu, který v posledních dnech řešil potíže vzniklé záplavami, kdy se celý sportovní areál ocitl pod vodou. Během utkání tak byla vybrána a následně předána velmi solidní částka.

Už od úvodu bylo patrné, že rozdíl mezi oběma celky je značný. Domácí se dostávali do tlaku, jenže ten dokázala obrana hostů prvních dvacet minut bez větších problémů odvracet. Poté už přišly první šance a po první brance se obranný val hostů doslova roztrhal. Ještě do poločasu dokázali domácí odskočit na rozdíl čtyř branek a bylo prakticky vymalováno. Ve druhém poločase už po dvaceti minutách svítilo na tabuli dvojciferné skóre a závěrečná půlhodina se tak spíše jen z povinnosti dohrávala. Mostkovice jako favorit si utkáním zajistily postup do dalšího kola a Němčicím letošní pohárová pouť skončila hořkým debaklem.

„My se aktuálně scházíme jen na zápasy, spousta hráčů má daleko jiné starosti, rozdíl tam byl velký. Domácí potvrdili svoji kvalitu, my jsme tam bohužel prospali dvě desetiminutovky, které rozhodly o tak vysokém výsledku,“ měl jasno Petr Řezáč.

„Dnešní zápas není snadné hodnotit. Do 23. minuty se hrál docela vyrovnaný fotbal, některé šance jsme nevyřešili ideálně. Po prvním gólu z nás zřejmě trochu spadla nervozita a od te chvíle už to bylo v našich rukou. Těší mě, že jsme mohli dát příležitost hráčům ze širšího kádru. Celý zápas odehrál mladičký Mikšovic, po zranění se vrátil Bureš, Kupka byl připraven na lavičce a Lukáš Foret vstřelil svůj první soutěžní gól, z čehož mám velkou radost. Nejvíce však oceňuji, že se podařilo vybrat pěknou částku, která snad alespoň částečně pomůže v Němčicích zmírnit následky povodní,” prozradil lodivod domácích Ondřej Milar.

Vybralo se přes deset tisíc

Zápas se měl původně odehrát na hřišti Němčic nad Hanou, ale v důsledku záplav se utkání přesunulo do Mostkovic. Domácí tak neváhali a rozhodli se kromě přeložení i pomoct. Veškerý výtěžek ze vstupného, které činilo padesát korun, mířil právě do hostujícího klubu a k vybrané částce se ještě přidali samotní hráči i zdejší Sokol. „Nakonec se nám to podařilo zvládnout. Celkem jsme předali Němčicím částku 10 060 korun. V částce je zahrnuto vstupné a dary od našich hráčů z kabiny a příspěvek od Sokola. Jsme moc rádi, že jsme mohli alespoň takto pomoct,“ prozradila předsedkyně klubu Věra Kraváková.

Částku po skončení duelu převzal kapitán a trenér mužstva Petr Řezáč. „Velice nás to překvapilo. Je vidět, že si lidé umí pomáhat a my jsme neskutečně vděční, chtěli bychom všem, kteří přispěli, poděkovat. Peníze se budou určitě hodit a využijeme je na potřebné věci. Udělalo nám to opravdu velkou radost, protože řada z nás teď řeší daleko větší problémy než naši současnou fotbalovou stránku. Jsme opravdu vděční,“ prozradil Řezáč.

Pohár KFS Olomouckého kraje – předkolo

TJ Sokol Mostkovice

FK Němčice nad Hanou

11:0 (4:0)

Branky: 23., 51. a 61. Kaštyl, 40. Kazda, 42., 44., 49. a 55. Skoumal, 46. Kratina, 64. Bureš, 81. L. Foret. Rozhodčí: Horák. Žluté karty: bez karet. Diváků: 110.

Sestava Mostkovic: Zapletal (46. Jurný) – Drábek, Kazda, Burget (46. P. Foret), Němeček, Kratina, Skoumal (59. Bureš), Jančík (59. L. Foret), Grulich, Mikšovic, Kaštyl. Trenér: Ondřej Milar.

Sestava Němčic: Adamík – Korčák, Lechner, Handl, Jiříček (62. Dian), Hrabal (46. A. Řezáč), Bezouška, P. Řezáč, Pospíšil, Frýda, Š. Tomek (62. Navrátil). Trenér: Petr Řezáč.