Jedenácté kolo nabídlo derby, na které se mnoho fanoušků velmi těšilo. V krajském přeboru proti sobě nastoupili fotbalisté Prostějova, kteří přivítali soupeře z Čechovic. Domácí šli do utkání jako favorit a posíleni z „A“ mužstva měli potvrdit, proč tomu tak je. V sobotním dopoledni se jim to povedlo splnit. Definitivní rozhodnutí ale přišlo až v posledních minutách.

Derby se vším všudy. Oba celky od sebe dělí jen pár kilometrů a zápas se odehrál na hlavním stadionu Prostějova. Na obou stranách by se navíc našli hráči, kteří mají minulost i u svého soupeře. Domácí do utkání vstupovali v roli favorita, kdy doma ztratili jen bod, Čechovice zatím spíše strádají, ale poslední výkony měly vzestupnou tendenci.

VÝVOJ

První poločas měl zcela jednoznačný průběh a domácí celek dominoval. Byl často na míči, ale jejich tlak připomínal spíše házenkářské obléhání. Hosté totiž drželi blok a dařilo se jim eliminovat větší šance. Vše změnila po půlhodině nařízená penalta pro domácí. Ještě do poločasu se povedlo přidat druhou branku a zdálo se, že si půjdou za výhrou.

Ve druhé půli pokračoval aktivní výkon domácích, ale vše změnila situace, kdy se hostům povedlo snížit a najednou ožili. Bohužel pro ně však přišlo dvacet minut před koncem vyloučení a v deseti už nedokázali hosté klást větší odpor. Domácí si tak došli pro výhru, kterou potvrdili dalšími brankami.

OKAMŽIKY

Domácí od úvodu byli více na míči a aktivnější. Na první šanci se ale čekalo. První větší šance přišla v 15. minutě, ale odražený míč stihl včas bek zablokovat. Druhá přišla ve 20. minutě, ale Koudelkův míč propadl mezi útočníky a projel přes celé vápno. Po kombinaci pak Šmirják z dobré pozice zamířil nad. Čechovice provětraly rukavice brankáře po centrovaném míči, se kterým ale neměl problém. Poté zkoušel i Šteigl, ale zamířil mimo tři tyče za vápnem.

Ve 33. minutě penalta pro Prostějov. Zákrok na Vybírala se dopustil Studený, který hasil rychlou akci. Penaltu proměnil za háčky Šmirják a poslal domácí do vedení. Ač Peka vystihl směr, tak na přesné zakončení byl krátký – 1:0. Po brance pokračoval stejný průběh zápasu, kdy eskáčko stále dominovalo na míči a soupeře nepouštělo do větších kombinaci. Nepříjemnou ránu Popelky stihl zablokovat obránce. Po rohu ale přišla velká šance, kdy míč do ohně protečoval Klimeš a obrana měla co dělat, aby míč dostala do bezpečí. Druhá branka přišla do poločasu, kdy se prosadil znovu Šmirják, který vykoupal obránce a přidal ještě druhou trefu mezi nohama brankáře Peky – 2:0. Hosté reklamovali ofsajd, který však pomezní sudí neviděl.

Velká šance domácích přišla hned v úvodu druhé půle. Šmirják to ale zkoušel patou a obránce zvládl míč zablokovat. Do dalšího zakončení už domácí hráče hosté nepustili. Peka pak vytáhl v 50. minutě ránu Zapletala a krátce nato se vytáhl i proti druhé ráně. Poté to zkusil ještě Bokůvka. Hosté poprvé zahrozili v 56. minutě a hned z toho byla branka. Šteigl nejprve trefil břevno a dorážka Halouzky byla zkušeně zametena o břevno do sítě – 2:1. Bokůvka poté byl v šanci, ale jeho hlavu si našel Peka.

Zbožínek mohl vrátit dvoubrankové vedení, ale zamířil po centru do tyče.

Koudelka měl šanci, ale prováhal ideální čas na přihrávku. V 72. mohl hlavou přidat pojistku Smékal, ale brankář Peka míč vytáhl na roh. Pak přišla druhá žlutá pro Studeného za faul u vápna a červená karta, která zlomila odpor hostů. Poslední naději měl na hlavě Zelina, ale mířil nad. V 82. minutě nepřišla pojistka od Smékala, který zamířil mimo. Koudelka o chvíli později vystřelil kousek nad. Pojistka přeci jen přišla, rychlý brejk a Smékal předložil Šmirjákovi míč před prázdnou branku – 3:1. Krátce nato přidal střelec zápasu i svou čtvrtou branku v utkání, kdy míč poslal pod břevno – 4:1. Skóre pak ještě kosmeticky upravil Koudelka ranou na vzdálenější tyč – 5:1.

OSOBNOST

Na domácí straně nastoupila řada plejerů druhé nejvyšší soutěže, což bylo to znát. My ale přesto vybíráme útočníka Jana Šmirjáka, kterému se povedlo vstřelit hned čtyři branky. Měl tak lví podíl na výhře.

ZAJÍMAVOST

Asi nenajdeme moc utkání, kdy v krajském přeboru uvidí fanoušci řadu borců, kteří mají zkušenosti z profesionálních soutěžích. Za domácí se objevil Koudelka, Zapletal, Vybíral či Bielan. V dresu hostů to pak byl Šteigl.

ATMOSFÉRA

Areál stadionu Za Místním nádražím nabízí skvělou kulisu pro fotbal a hráči z obou táborů si to pochvalovali. Na tribunách pak byla velmi přátelská atmosféra a ani na hřišti to příliš nejiskřilo, což prospělo fotbalu.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Dominik BOKŮVKA (hrající asistent) – 1. SK Prostějov

„Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale neudělali jsme si ten zápas jednoduchý. Byli jsme po většinu zápasu s míčem na kopačkách. Věděli jsme, že to tak i bude probíhat, ale taky nám je jasné, že Čechovice mají kvalitu a blok držely dobře. Ve druhé půli jsme spálili řadu šancí a soupeři se povedlo snížit. Poté jsme ale dokázali dát třetí branku a zápas se zlomil definitivně v náš prospěch. Jsme rádi za další výhru, snad to tak půjde dál.“

Jakub RÁČEK (asistent trenéra) – Sokol Čechovice

„Věděli jsme, že nás čeká náročný zápas a soupeř. Prostějov měl repre pauzu a tušili jsme, kdo zhruba soupeře posílí. Chtěli jsme tak hrát z bloku a čekat na své příležitosti. První půlhodinu se nám to povedlo, ale pak přišla penalta a soupeř se dostal na koně. Ještě do poločasu bohužel přišel druhý gól. Ve druhém jsme přežili tlak domácích a povedlo se nám snížit. To nás nakoplo, ale poté přišlo vyloučení a zápas už byl rozhodnut. Bohužel jsme dostali ještě tři branky, ale musím hráče pochválit a uznat, že domácí vyhráli zaslouženě.“