Nevídaný průběh má zatím podzimní část druhé nejvyšší domácí soutěže. Fotbalisté 1. SK Prostějov od 1. září odehráli jen tři mistrovské duely. Kvůli povodni jim bylo odloženo utkání v Opavě, herní rytmus pak nabourala reprezentační přestávka. Následoval nabitý anglický týden ze třemi zápasy, po němž přišlo další přerušení soutěže. A kvůli tomu, že eskáčko bude střetnutí 13. kola proti Chrudimi dohrávat až v pondělí 21. října, bude čekání fotbalistů na mistrák ještě delší…

„Není to nic příjemného. Tréninkový i herní rytmus přestávkami pochopitelně trpí, ale tak to prostě někdy chodí. Brečet určitě nebudeme, i když vzhledem k tomu, že příští utkání proti Chrudimi odehrajeme až v rámci televizní dohrávky, je to až příliš kruté. Musíme se s tím zkrátka vyrovnat,“ posteskl si při pohledu na jízdní řád podzimních utkání Chance Národní ligy trenér 1. SK Prostějov Radim Kučera.

V předchozím týdnu přece jen přestávka měla i pozitiva. Pauzu potřeboval Lukáš Lahodný, který si ze střetnutí s Brnem odnesl otřes mozku. Po posledním odehraném kole postupně onemocněli Jakub Habusta, Vladimír Neuman, Marek Bielan nebo Jakub Matoušek.

„Kabinou nám proletěla viróza. Každý tomu dnes říká jinak. V každém případě jsme tomu podřídili další přípravu, někteří byli v karanténě a na chvíli z tréninku vypadli. Postupně se vrátili, snad už je to za námi,“ uvedl Kučera, jenž společně s realizačním týmem připravil pro hráče i odlehčený program. „Měli jsme společné sezení a zahráli si bowling, pak byl den volna. Teď už jsme zpět v procesu, trénujeme dvoufázově,“ dodal kouč.

Trenéři měli prostor k vyhodnocení předchozích tří zápasů. Eskáčko v nich získalo čtyři body, přesto některé ztráty zabolely. Především domácí remíza s Varnsdorfem byla zbytečná a připravila tým o lepší postavení v tabulce.

„Pochopitelně nás mrzel i výsledek na Spartě. Dostali jsme pět gólů, kdo se podíval jen na výsledek, neměl představu, že tým podal, až na jednu desetiminutovku, dobrý výkon a dojel na neproměněné šance v prvním poločase,“ posteskl si Kučera. „Před Spartou jsme během necelých deseti minut dali tři góly Brnu a zajistilo nám to výhru. V Praze se to úplně otočilo, což je škoda, protože obrana dosud hrála dobře. Utkání nám ukázalo věci, na nichž ještě potřebujeme zapracovat,“ poznamenal prostějovský kormidelník.

Do soutěže fotbalisté naskočí domácím zápasem s Chrudimí a půjde o extrémně ostrý test, protože soupeř ve dvanácti zápasech devětkrát zvítězil a v tabulce je druhý s luxusním náskokem devíti bodů na třetí Vyškov. „Chrudim se veze na vlně, lepí jí to. Tým dobře odstartoval a dostal se do pohody. V ofenzivě těží z kreativity svých hráčů, těm se opravdu daří,“ uznává současnou kvalitu příštího soupeře Kučera.