Po dlouhé době má 1. SK Prostějov v mužské soutěži také svoji rezervu. Extrémně důležitý mezičlánek mezi mládežnickým a dospělým fotbalem v klubu chyběl, před novou sezónou ale přišla možnost hrát s béčkem krajský přebor a vedení tuto možnost využilo. Na začátku soutěžního ročníku se tým chvíli trápil, v posledních týdnech šly ovšem výkony týmu nahoru, zlepšily se i výsledky. Výhledovým cílem je postup do vyšší soutěže.

„Zpočátku to bylo těžké. Rezerva v Prostějově dlouho nebyla, tým se skládal za pochodu. Trenér Roman Popelka to měl složité. Postupně si všechno sedá. Když je možnost, pochopitelně má k dispozici hráče z áčka, kteří třeba momentálně nemají velké herní vytížení. Spolupracujeme, jak to jen jde, béčko vnímám pozitivně, přestože bych si uměl představit, že by pro všechny bylo lepší, kdyby hrálo divizi. Věřím, že to jednou tak bude,“ popisuje svůj postoj k rezervnímu týmu trenér prvního výběru Radim Kučera.

Krajský přebor není jednoduchou soutěží. V zápasech proti Prostějovu se chtějí všechny týmy vytáhnout, nasazení soupeřů bývá enormní. „Většinou jdeme na soupeře, kteří hrají dlouho pohromadě a jsou sehraní. A k tomu hodně motivovaní,“ všiml si Kučera.

Oba prostějovské mužské výběry dělají maximum, aby si vzájemně vyhověly. Po konzultacích první tým i rezerva trénují stejné standartní situace, hráči z béčka se zapojují do přípravy druholigového mužstva. I to přispívá k vytváření potřebné klubové chemie. „Nejde jen o propojení s naším béčkem, ale i s dorostem. Někteří mladí kluci byli už i na střídačce nebo doplňují tréninkový proces. Pomáhá jim to v herním růstu i sebevědomí. Je to cesta, jak si vychovat vlastní hráče, což je dalším naším cílem,“ dodal Kučera.

Béčko vzniklo v průběhu léta. Prostějovský klub využil situaci v Lipové, která chtěla s mužským fotbalem skončit, a sáhl po možnosti získat soutěž, která by dávala dorostencům možnost dalšího rozvoje. „Zatím je mezi úrovní naší mládeže a druhou ligou poměrně velká propast. Chtěli jsme našim klukům, kteří vycházejí z devatenáctky, přechod mezi muže přiblížit. A k tomu dát méně vytíženým hráčům šanci, aby hráli ostré zápasy. Z tohoto pohledu vše funguje,“ říká sportovní ředitel 1. SK Prostějov Jiří Balcárek.